26. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Uus ehitustööde kvaliteedi käsiraamat Sisetööde RYL  2013

Ilmus uus eestikeelne ehitustööde kvaliteedi käsiraamat „Sisetööde RYL 2013 Ehitustööde kvaliteedi üldnõuded. Hoone sisetööd“. Uus raamat on viimane üldehitustööde kvaliteeti käsitlevate RYL-käsiraamatute sarjast.

Eelnevatel aastatel  ilmusid uuenenud MaaRYL 2010, TarindiRYL 2010 ja Maalritööde RYL 2012.

RYL-käsiraamatud on ehitusalal üldiselt heakskiidetud hea ehitustava kirjeldused ning need uuenevad keskmiselt iga 10 aasta tagant. Uus Sisetööde RYL 2013 asendab eelmist väljaannet Viimistlus RYL 2000.

Uues Sisetööde RYL 2013-s on 33 ehitisosade peatükki ja 39 tööde kirjelduste peatükki. Käsiraamatu lõpus on alfabeetiline terminite loend ja kirjanduse loend. Ehitusosa peatükid on abiks tellijale ja projekteerijale. Tööde osas esitatakse kvaliteedinõuded ehitusmaterjalidele ja toodetele, tööprotsessile ja valmis ehitustöödele. Lubatud kõrvalekalded esitatakse tavaliselt tabelites või kirjeldatakse kvaliteediklasse täpsustatud selgitustega.

Uue Sisetööde RYL-i ehitisosade ja tööde  liigituse aluseks on Talo 2000. Peatükkide sisu on kohandatud varasemast enam sisetööde keskseks. Käsitletud on näiteks mittekandvaid ja jäigastavaid ehitisosi ning soojustuse käsitlemisel on lähtutud siseruumi omadustest. Käsitletud on ka tuletõkketöid ja uudsena on lisatud tuletõkenditööd.

Plaatimistööde osas on eraldatud tava- ja basseinide plaatimine ning ka heliisolatsioon ja helisummutus on jagatud eraldi peatükkidesse. Eraldi peatükk on Puittreppide ehitamine. Võrreldes eelmise väljaandega on keskkonnamõjude osast eraldatud peatükk Lammutamine ja säilitamine.

Täiendatud on peatükkide sisu. Näiteks varasem betoonpindade eeltasandamine käsitleb nüüd ka muude pindade eelõgvendamist ja krohvitöödele on lisatud kipskrohvimine. Eelmise Viimistlus RYL-i sisemaalritöid käsitletakse nüüd ainult 2013.a. septembris ilmunud Maalritööde RYL-is.

Tõlkimisel on viitematerjalina olevad RT-juhendkaardid nende olemasolul asendatud eesti keelde tõlgitud RT-kaartidega. SFS-EN standardid on asendatud vastavate Eestis kehtivate harmoneeritud EVS-EN standarditega.

Sisetööde RYL 2013 kvaliteedinõudeid kohaldatakse uusehitustele, kuid neid võib sobivates osades kohaldada ka remontehitusele.

Edaspidi sõlmitavates projekteerimis- ja  ehituslepingutes tuleks kvaliteedinõuete osas viidata juba RYL 2010 sarja käsiraamatutele.

Raamatu maht on 364 lk.

Käsiraamat on müügil Ehituskeskuses, Rävala pst 8 Tallinn, hinnaga 110.00 EUR.Uue Sisetööde RYL-i ning kõigi teiste RYL-käsiraamatutega on võimalik tutvuda ka kohapeal Ehituskeskuses.

Tellimused palume saata [email protected] . Postiga saatmisel lisanduvad saatekulud.

Elektroonilise veebikartoteegi ETF-Net kasutuslitsentsi omanikel on Sisetööde RYL 2013 võimalik alla laadida ka  pdf-versioonina.

Eestikeelse Sisetööde RYL 2013 kirjastaja on ET Infokeskuse AS.

Lisainfo: ET Infokeskuse AS/ Ehituskeskus

Rävala pst. 8,  2. korrus, 10143 Tallinntel. 660 4555[email protected]

                   www.ehituskeskus.ee

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785