21. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koostöö on juhtinud Eesti tootjad Euroopa juhtivaks puitmajade eksportööriks

Viisteist aastat tagasi otsustasid 17 Eesti puitmajatootjat koonduda ühisesse erialaliitu.  Tänasel päeval koondab Puitmajaliit Eesti edumeelsemaid ettevõtteid, kelle ekspordimaht kasvab iga aastaga.

Eesti Puitmajaliit loodi algselt eesmärgiga taotleda tegutsemislube Saksamaal, kui tolle aja suurimal sihtturul hakati piirama meie tootjate tegevust. Kui Eesti sai Euroopa Liidu liikmeks kadus ajend ja vajadus seniseks tegevuseks ja aastaid oli liidu peamine roll kvalifitseeritud tööjõu ettevalmistamine läbi palkmajaehitaja kutsete omistamise. Lisaks tegeleti palkmajadele ühtsete kvaliteedinõuete väljatöötamise ning Euroopa tehnilise tunnustuse alusdokumentide tundmaõppimise ja tõlkimisega.

2008. aastal istusid aga Puitmajaliidu liikmesettevõtted ühise laua taha, et arutada millised on reaalsed ühishuvid, pandi paika selged eesmärgid ja nendeni jõudmise teed.

“Ühiselt kindlate eesmärkide suunas tegutsedes oleme nähtavamad ja tugevamad,” nimetab Elari Kivisoo, Valgamaal palkmaju tootva ettevõtte AS Ritsu tegevjuht. Kivisoo, kes aastaid töötas Eesti Puitmajaklastri projektijuhina, näeb koordineeritud ühistegevuses kasu kõigile osapooltele. 

Ehkki omavahel ollakse konkurendid, on sihtturgude ehitusmahud nii suured, et koostöö tegemisest tõuseb tulu. “2009. aastal seatud suurem eesmärk - olla Euroopas juhtiv puitmajade eksportöör - on tänaseks realiseerunud ja ka liidul on selles oma roll,“ ütleb Kivisoo ja lisab, et käes on aeg uued sihid paika panna.

Kahe viimase aasta võrdluses kasvas puitmajade ekspordimaht 7,9% ehk 187,5 miljonilt eurolt 2012. aastal 202,4 miljoni euroni 2013. aastal. Absoluutnumbrite alusel tõusis Eesti aastal 2013 suurimaks puitmajade eksportijaks Euroopas.

“Meie visioon on olla mujal maailmas tuntud ja hinnatud, seda nii tootjatena kui liiduna,” kommenteerib Sven Mats, Eesti Puitmajaliidu  juhatuse esimees. “Võib öelda, et see nii ka on. 15 aastaga on liit muutunud kui kvaliteedimärgiks, mis laieneb kõikidele liikmesettevõtetele.“

Eesti Puitmajaliit tähistas oma 15. aastapäeva homme, 20.mail.

Eesti Puitmajaliit on asutatud 17 puitmaju tootva ettevõtte poolt 20. mail 1999.a. Käesoleval hetkel kuulub liitu 34 ettevõtet. Eesti Puitmajaliidu liikmete müügitulu ja töötajate arv moodustab ligikaudu 50% kogu kohaliku sektori vastavatest näitajatest.

Kokkupandavaid puitmaju hakati Eestis tööstuslikult tootma 1950. aastatel metsamajandite tootmisbaasides, neid tehti nii freespalgist kui ka kilpelementidest. Tänaseks on puitmajade tootmine arenenud eraldi tööstusharuks, kus tegutseb üle 140 ettevõtte. Eesti puitmajatootjate aastakäive on ligi 245 milj eurot.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785