6. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taani kivivillatootja Rockwool tuleb energia säästmisel appi

2013. aastast kehtima hakanud uute Energiatõhususe piirmääradega muudeti kortermajade aastane küttevajadus seniselt 200 kWh/m2 kohta 180 kWh/m2-st. Renoveeritud eramajade ja korrusmajade puhul muutusid normid 16% karmimaks, avalikel hoonetel 10%.

„Normide karmistamise eesmärk on säästa Maa piiratud energiavarusid ja vähendada õhusaastet ning CO2 heiteid kütuse põletamisel,“ selgitas sajandivanuse Taani kivivillatootja Rockwool müügijuht Raul Merivee.

Paljud mõtlevad kindlasti, et energiasäästmisse investeerimine on nende jaoks liiga kallis. Merivee sõnul on hea teada, et õigesti soojustades investeerite oma elukvaliteedi parandamisse, säästes keskkonda, kulutades vähem energiat ning pärandate oma lastele ja lastelastele tervema elukeskkonna. Tegelikult ei ole ka energia raiskamine odav.

Juba mitme aasta eest soojustatud kortermajadel on täna tekkinud probleem, et tollal paigaldatud minimaalne soojustuskiht ei ole andnud piisavalt sääste küttekuludelt. Samuti ei pruugi sellised fassaadid vastata 2013. aastal kehtima hakanud nõuetele, rääkis Merivee. Näiteks soovides müüa korterit või maja, võib täna küll vabatahtlik energiamärgis eeliseks või vastupidi puuduseks saada.

Teadlikumad inimesed eelistavad energiaauditi läbinud eluaset, mille tõestuseks on energiamärgis. Ühtlasi on nad nõus selle soetamisel ka kõrgemat hinda maksma. 

„Rockwool pakub uudset soojustussüsteemi, mis on mõeldud aastate eest ehitatud ebapiisava soojuslahendusega fassaadide lisasoojustamiseks. See tähendab, et juba soojustatud fassaadile saab peale panna uue soojustuskihi nii, et olemasolevat soojustust ei ole vaja eemaldada,“ selgitas Rockwooli müügijuht. Ta lisas, et tegemist on tunduvalt soodsama lahendusega kui tänaste normide kohaselt vähesoojustatud maja fassaaditöödega otsast peale hakates.

Rockwooli süsteemi Rockwool Mega puhul on tegemist kolmekihilise soojustusplaadiga, mille pealmine kiht on krunditud ning alumine kiht pehme, sobides hästi aluspinna konarustega. Soojustuse tüübeldamise järel võib kohe alustada krohvimistöödega. „See on eriti oluline muudatus, kuna aitab vähendada tonnide viisi fassaadiplaatide paigaldamiseks kuluvat liim- ja kruntsegu. Seeläbi saab kokku hoida hulga töödele kuluvat aega ja muidugi ka raha.“

Rockwool julgeb lubada, et pärast korralikku uuenduskuuri võivad vanad majad kasutada kütteks isegi vähem energiat kui uusimad hooned, mis vastavad Euroopa energiareglemendi miinimumnõuetele. 

Euroopa Liidu kliima- ja energiapoliitika eesmärkide kohaselt plaanitakse aastaks 2020 energiatarbimist vähendada 20%, aastaks 2030 soovitaks energiatarbimist vähendada teist sama palju ehk kokku peab Euroopa Liidu energiatarbimine vähenema tervelt 40%. Eestis konkurentsivõime ja majanduskasvu tegevuskavas „Eesti 2020“ on paika pandud energiasäästu eesmärk, mille kohaselt soovitakse energia lõpptarbimine hoida 2010. aasta tasemel.

Rockwooli pooljäigad kivivillaplaadid Superrock on brändi kõige paremate soojustusomadustega toode. „Selle toote eelis paljude teiste ees on muuhulgas ka toote pakend. Superrock on pakendatud vaakumpakendisse, mis pressib toote kokku rohkem kui 60% ulatuses,“ rääkis Merivee.

Tänu sellele on toodet mugavam transportida ja see mahub lihtsasti ka tavalise sõiduauto pagasiruumi. Lisaks soojapidavusele summutab Superrock  müra ja on tulekindel. Rockwooli tooted on kättesaadavad kõikides suurtes ehitusmaterjalipoodides ja seda ka maapiirkondades, kinnitas Rockwooli müügijuht.

Rockwool on maailma suurim kivivillatootja. Sajandivanusel Taani firmal on 23 tehast ning 8500 töötajat. Eestis on Rockwooli tooted olnud kättesaadavad juba 15 aastat. Ametlik tehaseesindus Eestis avas uksed kuus aastat tagasi. Ettevõtte eesmärgiks on propageerida hoonete energiatõhusat soojustamist sest Rockwooli südameasjaks on energiasääst ja keskkonna kaitse. Kivivill säästab piiratud energiavarusid ja vähendab õhusaastet ning CO2 heiteid kütuse põletamisel.

Selle artikli ilmumist toetas Ehitusuudised.ee toetaja

Rockwool OÜ

KontaktRaul MeriveeRockwooli müügijuhtMob (+372) 56 947 312Tel   (+372) 6 069 112[email protected]

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785