6. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, mida ja keda soovitab Scania tippjuht efektiivsuse kasvatamisel

Ehitusuudiste toimetus uuris Scania AB tippjuht Hans Narfströmilt, kuidas Eesti ettevõtted võiksid efektiivsemaks muutuda.

Kui efektiivne on Scania AB?

„Kui arvad, et Sinu ettevõte on efektiivne, siis usu, sul on veel vähemalt üle 50% võimalus ettevõte efektiivsemaks muuta,“ ütles Narfström, kes on töötanud Scania ABs juba 37 aastat ning on juhtinud ning vastutanud ettevõtte nii tootmise kui ka teenuste arendamise eest.

Mis oli murdepunktiks juhtimise muutustele?

 „Lihtne mõtteviisi muutus seisnes arusaamises, et targem on pakkuda tooteid ja teenuseid vooefektiivselt kui tükkidena. Kui sul on näiteks tehas, mis tahes tootmine või osutad teenuseid ning oled orienteeritud juhtimises vooefektiivsusele, näed otseselt muutust võrreldes tükitööle orienteerudes,“ märkis Narfström.

„Teenuste puhul on see keerulisem, kuna see hõlmab palju arutelusid ja diskussioone klientidega. Selles osas olid meil esimese kümnendi keskel suured väljakutsed. Otsisime inimest, kes suudaks muuta efektiivsemaks ja tõhusamaks nii tootmise ja siduda samu põhimõtteid teenuste valdkonda, rääkis ta.

Kelle te leidsite ja miks just valik niimoodi tehti?

„Kohtusin Niklas Modigiga 2007. aastal, kes suutis meile võimatuna tundunud väljakutsed lihtsustatult struktureerida, siduda neid ettevõtte põhiväärtustega ning eesmärkidega. Võin kindlalt väita, et tegemist on maailmas ühe parima eksperdiga, kes suudab läbi lihtsate harjutuste panna kogu ettevõtte meeskonda tööle vooefektiivsuse nimel ja tulemusi ei tasu pikalt oodata. Soovitan kõigile ettevõtjatele, kel vähegi ajaliselt võimalik ning kes on mõelnud oma tegevust senisest efektiivsemaks muuta, tulla 15. mail Tallinnas esinevat Niklast kuulama,“ soovitas Narfström.

„Tema suurim tugevus on oskus suunata tippjuhte ja teisijuhte üles ehitama efektiivse ettevõtte mudelit tükk-tüki haaval. Võtmetegur on mõttemallide muutmine ning avatud lähenemine. Seda on Niklas suutnud Scaniaga teha,“ rääkis Narfström

„Toon näite. Eelmine aasta alustasime augusti kuus projektiga, et ehitada üles efektiivsem protsessi- ja voojuhtimine teenuste valdkonnas. Esimeseks oluliseks punktiks oli voo kontroll ja funktsionaalsus ning teiseks kuidas seda rakendada praktiliselt. Analüüsisime selleks kuute erinevat vooprotsessi ning avastasime juba ettevalmistusfaasis suurel hulgal võimalusi senist olukorda paremaks muuta. Sealt edasi minnes avastasime, remonditeenuste osas oli meie efektiivsus vaid 50% ning kui elektroonilisi vigu autodel suutsime varem 7 päevaga, siis nüüd suudame seda teha 20 tunniga,“ rääkis Narfström.

„Näiteid võin teile tundide kaupa rääkida, ent usun, et kui kuulate häid soovitusi meie ettevõtte ühelt parimalt strateegiliselt nõustajalt endalt ja analüüsite oma ettevõtte olukorda kohapeal, suudate välja arvutada kui palju on Teil potentsiaali,“ lisas Narfström.

Tule kuula, kuidas on Niklas õpetanud ning strateegiliselt nõustanud Scania ning paljude teiste rahvusvaheliste ettevõtete tippjuhte, sh Ericsson, SEB, Telenor, Saab Group, Vattenfall jt, 15. mail Tallinnas juhtidele mõeldud päeval IDEED 2014. Lisainfo ning vaata, kes on juba kirjas  IDEED 2014 kodulehelt või

telefonil 6670 234.

Hans Narfström on töötanud Scania ABs kokku 37 aastat, sh juhtinud erinevaid tehased ja üksusi üle maailma, sh tootmist, arendusmeeskondi, IT osakondi, . 1982 aastal alustas ta efektiivset tootmist ja ettevõtte juhtimist juurutama Scania Brasiilia tehases Sao Paolos ja sealt edasi teistes tehastes. Üheks oluliseks murdepunktiks peab Narfström aastat 1995, kus mõisteti, et ettevõte vajab tihedas konkurentsis teistmoodi mõtlemist ja juhtimist. Teiseks murdepunktiks on olnud aasta 2007, kui alustati koostööd Niklas Modigiga.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785