29. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Caterpillari uue põlvkonna laaduekskavaatorid vähendavad tehnika ülapidamise kulusid

Caterpillar masinatega tegelev AS Wihuri toob välja uue põlvkonna laadurekskavaatorite puhul madala küttekulu, tööergonoomilisuse ning turvalisema juhitamuse.

Mootor

Euroopa Liidus turustatavad F-seeria laadurekskavaatorid on Cat 4.4 mootoritega, mis vastavad ELi IIIB etapi heitenormidele. Uue põlvkonna mootorid on võimsusega kuni 82kW ning võrreldes konkurentidega 10-20% kütusesäästlikumad.

Jõuülekande uuendused suurendavad ökonoomsustKõigile täisautomaat käigukastiga mudelitele saab lisavarustusena paigaldada uue lukustatava hüdrosiduri. See aitab vähendada kütusekulu, suurendada sõidukiirust ja parandada tootlikkust. Mudelil 434F on nüüdsest täielik automaatse käiguvahetusega ülekanne.

Cat 444F on varustatud jäigema hüdrosiduriga, mis pakub suuremat võimsust kõval pinnasel töötamisel ja paremat kiirendust sõitmisel. Pidurivõimendi on kõigi F-seeria mudelite standardvarustuses - juht ei pea piduripedaali enam nii tugevalt vajutama ja samas on masina pidurdusvõime parem. Mudeli 444F elektrooniline pöördemomendi piiraja parandab juhitavust mootori madalatel pööretel ning suurendab seeläbi tootlikkust ja juhi mugavust.

JuhitavusMasinatel on tavapärane kolme valikuga juhtimisrežiim: esirataste juhtimine, kõigi rataste vastassuunaline pööramine pöörderaadiuse parandamiseks ja kõigi rataste juhtimine samas suunas. Operaator saab kiiresti valida konkreetseks ülesandeks kõige tõhusama režiimi. Nii Cat 434F kui ka 444F on varustatud isejoonduva roolisüsteemiga, et juhtimisrežiime saaks vahetada kiiresti ja lihtsasti, ilma et juht peaks hakkama rattaid käsitsi joondama.

Jõudluse ja nähtavusega seotud eelised

F-seeria mudelite laadimisjõudlus on märkimisväärselt suurenenud. Laadimiskopa hoovastiku uus konstruktsioon on võimaldanud suurendada maksimaalset tühjendusnurka ja -kõrgust ning tõstevõimet maksimumkõrgusel kuni 36%. Paralleeltõstehoovastikuga laadur hoiab koppa tõstmisel paralleelselt, seega püsib materjal kindlamini kopas. Ühtlasi suurendab see funktsioon oluliselt tootlikkust.

Uus kaldus mootorikate ja parem hüdrovoolikute paigutus tagavad, et juht näeb tööorganit paremini nii üle mootorikatte kui ka läbi laadimiskopa hoovastiku. See on abiks tööorgani täpset juhitavust nõudvatel töödel, nt profileerimisel või haaramisel. Lisaks on viidud summutitoru kapoti keskelt juhi vaatevälja parandamiseks kabiini küljepiilarile.

Sarnaselt roomikekskavaatoritele on 444F saanud automaatse pöörete langetamise süsteemi (Auto Idle). Kui operaator taganoole juhtkange 5 sekundit ei liiguta, langetab masin automaatselt mootori pöörded ning langeb nii masina kütusekulu kui ka müratase. Cat laadurekskavaatorid on valmistatud Inglismaa tehases kvaliteetsest rauast ja komponentide tootmisel ei ole metalliga koonerdatud - suurem mass (10500 kg) tagab suurema jõudluse kaevamisel, laadimisel ja lumetõrjel.

Mugav hooldusjuurdepääs vähendab tööseisakuidEsiporitiivale paigaldatud uus astmeplatvorm võimaldab teha igapäevaseid hooldustoiminguid mugavamalt ja ohutumalt. Tehnikud pääsevad mootorile lihtsamalt ligi, sest mootori külgpaneelide eemaldamisel pole vaja kasutada tööriistu. Lihtsalt lahti pööratav jahutusradiaator tagab puhastus- ja hooldustööde tegemiseks parema juurdepääsu, seega vähendab tööseisakuid objektil.

Masinal on suuremad vahetatavad kassettfiltrid ja uue konstruktsiooniga hüdropaak, mis suurendab süsteemi töökindlust. Kuna kasutusel olev 160-liitrine kütusepaak pole metallist, väheneb kondensaadi ja rooste tekkimise oht. Ohutuse parandamiseks on akud paigutatud masina ninaossa ja varustatud uue massilülitiga. Kui akud on tühjenenud, ei pea käivitusjuhtmeid ühendama masina akude külge, vaid selleks on olemas mugav eraldi välja toodud ühendusklemm.

Parem pinnasel kandvus434F ja 444F saavad hakkama oludes, milles erimõõtmeliste rehvidega masinad jäävad enamasti hätta. Rehvide hea pinnasel kandvus ja madal pinnasele avaldatav erisurve võimaldavad masinal töötada ka väga kehval pinnasel, näiteks maaparanduses ja põllumajanduses. Cati võrdse suurusega rehvidega laadurekskavaatorid pääsevad kohtadesse, kuhu teist tüüpi masinad ei pääse – saate neid alati universaalse lahendusena kasutada.

Varustus

Cat masinad on standardis varustatud 1,15 või 1,3 m3 mahuga avatava esikopaga. Samuti on masinatel olemas tõstekahvlid euroaluste tõstmiseks. 444F tuleb liinilt esimese hüdrauliliselt lukustuva kiirliitega. Mootor ja käigukast on kaitstud tugeva metallist põhjakaitsega, et vältida masina vigastusi pehmel pinnasel töötades. Rattad on  diameetriga 24“ või 28“ ning rehvid Michelini premium klassi rehvid  XMCL 440/80. Tehase poolt on paigaldatud elektriline mootoriploki soojendus ja

Vision Link arvutipõhine jälgimissüsteem.

Operaatori mugavuse tagab õhkvedrustusega iste, suur ergonoomiline kabiin ning parim väljavaade. Tagumine kaeveseade on tugev, nurga all projekteeritud ekskavaatori stiilis poomiga. Sellel asetsevad kolm lisahüdraulika väljavõtet planeerkopa, hüdrovasara ja hüdrauliliste käsitööriistade käitamiseks. Standardis on topelt lukustatav kiirliide kaevekoppade mugavaks paigaldamiseks ja vahetamiseks.

 

Selle artikli ilmumist toetas:

Wihuri AS

www.wihuri.ee

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785