14. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu ehitusplatside kontroll: puuduvad piirded ja kaitsevarustuseta katusel

Aprilli alguses kontrollitud Tartu ehitusplatsidel pöörasid Tööinspektsiooni inspektorid peamiselt tähelepanu suurimatele ohukohtadele ehituses, need on tööd tellingutel ja katustel.

Kontrolliti viit ehitusplatsi, millest kahe puhul tuli osa tegevusi keelata, kuna need kujutasid suurt ohtu elule või tervisele.

Lõuna inspektsiooni tööinspektor Harri Alaru sõnul oli ühel ehitusobjektil teisele korrusele viivate treppide kaitsepiirded (ajutised käsipuud) küll paigaldatud, kuid nõrga konstruktsiooniga ja kohati hoone põhikonstruktsiooni külge kinnitamata.

„Kinnitamata ja nõrgad kaitsepiirded võivad olla  eriti ohtlikud, kui keegi töötajaist peaks vajama tuge ning usaldab ja toetub vaid visuaalselt olemasolevale piiretele.“

Teisel juhul tuli peatada töötamine katusel. Selleks oli kaks samaväärset põhjust – töötajad viibisid katusel ilma turvavarustuseta ning katusele pääsemiseks ja katuselt kukkumist välistava üldkaitsemeetmena mõeldud tellingutel puudusid enamik kaitsepiirdeid – seega suur osa kaitseomadustest.

Ühel ehitusplatsil, aadressiga Riia 17, rikkumisi ei avastatud. Kogu viiekorruselise hoone perimeetrit piiravad tellingud olid paigaldatud õigesti ning töötamine tellingutel toimus kõiki nõudeid järgides. Ka töötajate olme oli ettenähtud tasemel. Nimetatud objektil teostas töid OÜ Balti Vara Fassaadid.

2013. aasta üheksa kuu jooksul registreeritud tööõnnetustest ligi veerand oli seotud kukkumise, libastumise, komistamisega – kokku 689 tööõnnetust. Neist 585 juhul kukkusid töötajad samal tasapinnal liikudes ning 104 juhul oli tegemist maapinnast kõrgemal asuvalt pinnalt kukkumisega (mobiilsed redelid, tellingud, trepid, mööbliesemed).

 

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785