2. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna otsitakse lahendust üürituru aktiivsemaks muutmiseseks

Täna toimub Tallinnas Eesti Ehitusettevõtjate Liidu (EEEL) poolt korraldatav konverents "Üüriturg – eluase kõigile kättesaadavaks!“ kus otsitakse lahendusi Eesti üürisektori arendamisel eesmärgiga tagada kõikidele elanike gruppidele vajalik eluase.

Selleks on vajalik era- ja avaliku sektori vaheline suurem koostöö.  Konverents toobki kokku erinevad osapooled nii era- kui avalikust sektorist. EEELi hinnangul on Eestis mureks kaasaja nõuetele vastavate elukondlike üüripindade kättesaadavus.

“Kui Eestis üürikortermaju praegu ei ehitata, siis  Skandinaavia maades ehitatavatest kortermajadest moodustavad üürikortermajad 40%. Kuid ka meil vajadus kvaliteetsete üüripindade järgi üha kasvab, mida kinnitab ka Tallinna Tehnikaülikoolis läbi viidud uuring. Paljude inimeste, eelkõige noorte , ka liikuva eluviisiga inimeste vajadused ja võimalused on sellised, et üüripinnal elamine on tihti mõistlikum otsus kui siduda ennast kindla elamispinnaga ja koormata end mitmekümneaastase pangalaenuga,“ ütles EEELi juhatuse esimees Raivo Rand.

„Täna ei ole üüripindade arendamine ja ehitamine päevakorral, kuna eraettevõtjatel üksi ei tasu see ära. Stabiilse üürituru kujundamiseks on vajalik erasektori ning riigi ja omavalitsuste vaheline tõhusam koostöö ning mõnede regulatsioonide muutmine. Üürikortermajade ehitamisel võiks eeskuju  ja kogemusi võtta ka Soomest. Konverents toobki kokku ja kaasab üürituru arendamisse erinevad osapooled: avalik sektor, õigusloome esindajad, arendajad ja ehitajad,” lisas Rand.

Konverentsi avab Riigikogu Majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas, misjärel esitleb TTÜ majandussotsioloogia professor Katrin Paadam läbi viidud uuringu tulemuste põhjal ülevaadet uute üüripindade vajadusest Eestis ning Helsingi linnaplaneerimise ja kinnisvara valdkonna vanemnõunik Tanja Sippola-Alho annab Soome näitel ülevaate avaliku sektori rollist ja võimalustest üürikorterite ehitamise soodustamisel. Majandusteadlane Heido Vitsur käsitleb üürituru mõju Eesti majandusele.

Ingvar Allekand Domus kinnisvarast selgitab arendaja seisukohast, miks täna ei ehitata üürimaju ning Glikman Alvin & Partnerid vandeadvokaat Pille Pettai käsitleb üürituru arengut piiravaid sätteid võlaõigusseaduses, mille praegu kehtiv  üürilepingu peatükk reguleerib eilset päeva, kui üürnikeks olid valdavalt sundüürnikud.

Konverents toimub Tallinnas hotellis Euroopa kell 12.30–18.00.

Konverentsi korraldab Eesti Ehitusettevõtjate Liit koostöös Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning Eesti Kinnisvarafirmade Liiduga.

Lisainfo:  Eesti Ehitusettevõtjate Liit - 6870435

Raivo RandEEELi juhatuse esimeesTel: 5034505

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785