Autor: Liis Konovalov • 2. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rotermanni kvartalisse kerkib 11 000 m2 suurhoone

Pidevalt arenevas Rotermanni kvartalis on käimas uus projekt, milleks on uus maja kvartali südames. Maja tuleb väga suur – maapealset pinda on planeeritud ligikaudu 11000 m2.

Lammutustegevus on juba lõpusirgel ning uute ehitustöödega planeeritakse alustada suvel.

Liidetud said kolm kinnistut, see andis omakorda võimaluse luua ka esinduslik galerii läbi viie korruse mis teenendab büroopindasi. Samuti tekib omamoodi esinduslik väljak haljastuse ning välikohvikuga.

Võibolla just tänu muinsuskaitse sätestatud tingimustele on Rotermanni kvartal saanud areneda nii omanäoliseks, kui ta praegu on ja on suudetud vältida järjekordset stampkõrghoonet.

Käesolevat ehitust kommenteerinud Rotermann City OÜ nõukogu liige Tõnis Sõõrumaa sõnul pole ka uus maja erand, olles arhitektuuriliselt tõeline pähkel ja lahendused tekkisid üheskoos mõeldes ning soovist luua midagi veelgi paremat. Sõõrumaa märgib seekordse projekti kohta, et piirangud seadsid korralike ülesandeid, aga võrreldes varasemate väljakutsetega on taevas üsna sinine.

Kõige raskemaks nüansiks peab ta vanade seinte vahele ehitamist - nimelt on neil niigi raske püsti püsida, ka ilma juurdeehituseta. “Omakorda nende müüride alla ehitamist võite siis juba ise ette kujutada,” nentis Sõõrumaa, kuid lisas samas, et õnneks on ehitajad tänapäeval pädevad ja nendega loodetakse kõiges kokkuleppele saada.

Valmiv maja koosneb kolmest osast. Võtame luubi alla viiekorruseline valgest kivist ning klaasist fassaadiga kunagise Katlamaja hoone, mis asub suure punase korstna küljes. Selle esimesele korrusele on plaanitud kaubanduspind suurusega 332 m2, mida on võimalik ka kaheks eraldi kaupluseks teha. Teisel kuni viiendal korrusel asuvad uhked büroopinnad, viimase korruse omadel on olemas ka terrassid.

Teiseks saab kunagine Rukkiveski maja, ehk siis pikem paekivist ja tellistest maja, olemasolevale osale peale klaasist fassaadiga korrused. Kokku on sinna planeeritud seitse korrust, millest alumisel korrusel on kaubanduspinnad ning Rotermanni 10 poolsemas otsas viis korrust büroopindasid. Maja saab olema seotud kunagise Katlamajaga ning mõlemat hoonet teenindab nende vahel olev klaasist galerii-fuajee. Maja idapoolsesse otsa, kangialuse peale on planeeritud restoran, vaatega mõlemale poole Stalkeri käiku. Kolmandale, kuuendale ja seitsmendale korrusele on planeeritud korteid, mille sissepääsud on maja lõunapoolsel küljel, Coca-Cola Plaza pool.

Kolmandaks osaks on kunagine Jõujaam, mille seinad on otseses ühenduses

Rukkiveskiga. Maja esimesele korrusele, neljasaja viiele ruutmeetrile, on planeeritud kõrgete avarate akendega toitlustuspind, millele lisandub  väiksem kaubanduspind idapoolsel küljel. Hoone kolmandal ning neljandal korrusel asuvad korterid.

Sõõrumaa sõnul on uude majja tulemas 41 kõige paremini läbi mõeldud ja kõige parema elamiskvaliteediga korterit. Alumistele korrustele on planeeritud praktilised 2-3 toalised korterid ning ülemistele korrustele suuremad korterid. Paljudel korteritel on rõdud, viimaste korruste korteritel ka terrassid ja katuseterrassid vaatega nii Tallinna tornidele kui ka merele.

Kaubandus- ja toitlustuspindadest on osad juba üürniku leidnud, korterite ametliku müügiga loodetakse alustada alles aprilli lõpus. Sellest olenemata ületab juba täna huviliste arv korterite arvu ning ka enamus büroopindadest on broneeritud. Kaugemale tulevikku vaadates sõnas Sõõrumaa, et on plaanis hakata ehitama ka piki Hobujaama tänavat kulgevat Rotermanni Elevaatorit. “Sellest tuleb midagi enneolematult vinget, kindlasti üks mu lemmikmaju. Ning kuna need kaks maja on ka omavahel seotud, siis sellega saame avada ajaloolise nn. "Stalkeri käigu",” ütles Sõõrumaa. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785