12. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta betoonehitis on Ülemiste liiklussõlm

Eesti Betooniühing kuulutas tänasel betoonipäeval Tallinna Ülikoolis välja konkursi „Aasta betoonehitis 2013” võitjad.

Aasta betoonehitis 2013 tiitliga pärjati Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimistööd.

Konkursi peaauhind – AS K-Projekt (peaprojekteerija).

- Tellija auhind – Tallinna kommunaalamet;- konstruktori auhind – OÜ Estkonsult, OÜ Järelpinge Inseneribüroo;- ehitaja auhind – AS Merko Ehitus Eesti, AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg;- betooni auhind – AS Betoonimeister, AS Rudus;- raketise auhind – AS Peri, OÜ Doka Eesti.

Ehituslikult oli Ülemiste liiklussõlme keerukaim osa 680-meetrine sõiduteetunnel, millest 320 meetrit on maa-alust suletud osa. Tunneli ehitus nõudis pidevat töötamist kõrge pinnavee taseme tsoonis ning kõige sügavamas kohas mindi ligi 16 meetrit allapoole Ülemiste järve pinda.

Ülemiste liiklussõlme oluline osa on ka 150-meetrine viadukt, mille sild on rajatud muutuva kõrgusega karpristlõikega raudbetoontaladele, mis on pingestatud järeltõmmatud pingearmatuuriga.

Žürii esimehe Aadu Kana sõnul näeb Ülemiste liiklussõlme puhul kujukalt kui asendamatu betoon kaasaegses ehitusmaailmas on.

Projektijuhi ja ehitaja eriauhind läks Vladimir Issakovile (ISA Group OÜ)  asjatundliku ja läbimõeldud betoonehitise tööde juhtimise eest Jumalaema „Kiirestikuulja” ikooni eest õigeusu kirikus Lasnamäel.

"Tänu kiriku ehitusjuhi Vladimir Issakovi ettenägelikkusele, põhjendamis- ja veenmisoskusele võtsid tellijad vastu ainuvõimaliku otsuse, hoone tuleb ehitada betoonist. Nagu hiljem selgus, oli see vägagi mõistlik otsus – neli korda tuli rahapuudusel ehitus seisma panna, konserveerida. Kokku kestis kiriku ehitamine 8 aastat," märkis žürii.

Teine eriauhind ehitajale läks ettevõttele AS TEEDE REV-2 Jõhvi viadukti eest, milles hinnati kõrgelt arhitektuurselt ja insenerlikult hea lahenduse sümpaatseks rajatiseks vormimise eest. 

"Arhitektuurselt huvitav lahendus, arhitektuuri ja inseneritöö hea ühistulemus. See on lihtne, askeetlik, väga hea väljanägemisega sümpaatne asi, mis Jõhvi linna kindlalt kaunistab. Hea betoonpindade kvaliteet, viimistlus. Kvaliteet isegi parem kui oleme sageli hoonete puhul harjunud nägema," märkis žürii.

Energiatõhususe eriauhind Swedbankilt läks Arhitektuuribüroole Salto Viljandi Riigigümnaasiumi hoone eest.

Swedbank andis esmakordselt betoonehitise konkursi raames välja eriauhinna energiatõhususe kategoorias, millega kaasnes 400-eurose koolitustoetus.

Teised eriauhinnad

Eesti Ehitusinseneride Liidu eriauhind – Estkonsult OÜ konstruktorite meeskonnale – Ülemiste liiklussõlme tunnelite projekti eest. – OÜ Tilts Eesti filiaal – kvaliteetse betoonitöö eest Jõhvi viadukti ehitamisel. – ABB büroo- ja tootmishoone.

Ajakirja „Ehitaja” eriauhind

Ehitusuudised.ee lugejaküsitluse eriauhind

Tänavu neljateistkümnendat korda korraldatud konkurss „Aasta Betoonehitis” on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja vormitavat betooni.

Konkursile laekus 9 tööd.

„Aasta Betoonehitis 2013” konkursi žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest:

Eesti Betooniühingust – Johannes Pello, Eesti Arhitektide Liidust – Raivo Kotov, Eesti Ehitusettevõtjate Liidust – Indrek Peterson, Eesti Ehitusinseneride Liidust – Heiki Meos, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust – Enno Rebane, Eesti Projektbüroode Liidust – Andres Saar, Aadu Kana, žürii esimees, samuti ehitusajakirjanike esindajad – Eva Kiisler ajakirjast „Ehitaja”, Rain Uusen ajalehest „Postimees” ning Soome arhitekt Maritta Koivisto ajakirjast „Betoni”.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785