Autor: Eliisa Matsalu • 21. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara ühisrahastuse keskkond kogub tuult tiibadesse

Eesti kinnisvaraturul püüab kanda kinnitada uus interaktiivne kinnisvaraprojekt ja ühisrahasuskeskond Estateguru OÜ. 

"Ilmselt olete kuulnud Hooandjast, Isepankurist ja Oma Rahast, kus inimesed saavad annetada või laenata väikseid summasid mingite ideede teostamiseks. Estateguru on samal ärimudelil põhinev kinnisvara laenukeskkond," selgitas OÜ Estateguru üks asutajaist Marek Pärtel eile Äripäeva kinnisvarakonverentsil.

"Meie loodavas platvormis on võimalik kinnisvaraäri tegema hakata kinnisvaratagatise laenamise näol alates sajaeurosest investeeringust või laenust. Tihti on jäänud head projektid kännu taha pidama sellepärast, et pole pankadelt laenu saanud. Üritame seda olukorda muuta," rääkis ta.

Ärimudeli järgi hakkab Estateguru laenajate nimel hoidma hüpoteeki, Pärteli sõnul hakkavad laenajad ilmselt igakuiselt oma laenude pealt intresse saama. "Arendaja jaoks on huvitavaks just see, et kui tavaliselt nõutakse omakapitali osa 30-40%, siis Estateguru kaudu muutub omakapitali ja laenu vahe 15-20%. Tänu sellele võib arendajal olla projekti teostamise võimalus kättesaadavam," märkis ta.

Pärteli sõnul on toode arendajale atraktiivne ka sellepärast, et platvormi hakatakse turustama üle maailma. "Arendajad saavad uusi investoreid, kes on neile ühtlasi ka potentsiaalsed lõppkliendid," märkis ta.

Peale selle paistab Pärteli sõnul Estateguru teiste ühisrahastusprojektide seas silma keskmisest madalama riskitasemega ja kõrgema tulususega, kui muudel traditsioonilistel toodetel, näiteks pankade deposiidil ja pensionifondidel. "Laenuandjad saavad saja euro kaupa panga vahenduseta investeerida mitut projekti. Valida saab erinevate riskikategooriate projektide vahel, hajutades nii oma riski," selgitas ta.

Kogu projekt on planeeritud internetipõhiseks keskkonnaks. "Platvormil hakkab olema projektide nimekiri, kuhu on märgitud riskitasemed, intressimäärad, hindamisaktid ja kogu muu info, mis arendaja projekti kohta avalikustab. Mida rohkem infot on, seda suurem on võimalus võita laenaja usaldus," selgitas Pärtel.

"Tehnilised võimalused platvormi loomiseks on olemas, loodame kuu aja jooksul asja käima saada," märkis ta. Praegu on omanikel käsil arendajate ja koostööpartnerite otsimine. Estateguru OÜ juhatuse liige on kinnisvaraärimees Kristjan-Thor Vähi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785