3. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohtu otsus tõi välja maakleritasu nõude eeldused

Riigikohtu kolleegium andis olulisi juhiseid, millisel juhul võib maakleri tasunõue olla põhjendatud - ka siis, kui kinnistu müüja kasutab lõpuks mõne teise maakleri vahendusteenust.

Tsiviilasjas nr 3-2-1-123-13 pöördus ostja maakleri poole, et maakler tutvustaks talle tema vahendusmüügis olevaid kinnisasju. Muu hulgas tutvustas maakler ostjale kinnistut, mis oli sundmüügis.

Ostja ja maakler sõlmisid esialgu suulise kokkuleppe ja hiljem kirjaliku maaklerilepingu. Kokkuleppe sõlmimisel kinnitas maakler ostjale, et sundmüügis kinnistu puhul on maakleril nii pankrotis oleva müüja nõusolek kui ka võlausaldaja nõusolek, kelle kasuks on kinnistu koormatud.

 Vahetult pärast maaklerilepingu sõlmimist maakleri ja ostja vahel läks sundmüügis kinnistu omandiõigus üle uuele omanikule, kes pani kinnistu omakorda müüki, sõlmides maaklerilepingu teise kinnisvarabüroooga. Ostja ostis kinnistu uuelt omanikult teise kinnisvarabüroo vahendusel. Maakler, kellega ostjal oli sõlmitud kirjalik maaklerileping, esitas ostja vastu kohtusse nõude maakleritasu saamiseks. Maakler põhjendas oma nõuet asjaoluga, et ta esitas ostjale kinnistu andmed ning ostja sõlmis selle tagajärjena kinnistu omandamiseks asjaõiguslepingu.

Seega on maaklerilepingu ja kinnistu omandamise vahel seos. Maakleri selgituste kohaselt otsis maakler ostjale ostja poolt ettenähtud tingimustega kinnistu, tegi kinnistu kohta analüüsi, esitles kinnistut ostjale, pidas läbirääkimisi omaniku ja võlausaldajaga ning tegi endast kõik oleneva kinnistu müümiseks. Seega täitis maakler temale maaklerilepingust tulenevaid kohustusi ning tema vahendustasunõue on põhjendatud.

 Ostja esitas maaklerile avalduse maaklerilepingu tühisuse kohta, väites, et ostja sõlmis maaklerilepingu pettuse mõjul. Ostja selgitas, et maakleril ei olnud õigust vaidlusalust kinnistut müügiks pakkuda, kuivõrd tal ei olnud kinnistu omaniku kirjalikku nõusolekut ning maakler varjas seda asjaolu ostja eest. Riigikohus selgitas, et vastavalt seadusele võib maakleri kohustus vahendustasu saamiseks piirduda ka üksnes sellega, et maakler viitab potentsiaalsele ostjale võimalusele vastava objekti suhtes ostuleping sõlmida. Vastavalt maakleri ning ostja vahel sõlmitud maaklerilepingu tingimustele pidi maakleril tekkima õigus vahendustasule, pärast seda, kui maakler on esitlenud ostjale vara ning kinnistu omanik sõlmib ostjaga asjaõiguslepingu maaklerilepingu kehtivuse ajal või 12 kuu jooksul pärast maaklerilepingu lõppemist.  

Riigikohus ei tuvastanud, et nimetatud maaklerilepingu punkt oleks vastuolus seadusega. Vastupidi, kohtu hinnangul sisaldas nimetatud maaklerilepingu punkt eeldusi, mille täitmise korral oli maakleril õigus nõuda ostjalt vahendustasu.

 Lisaks tõi riigikohus välja eeldused, mille korral võib maakleri tasunõue olla üldjuhul põhjendatud:

i) kellelt  sai ostja esialgse info kinnistu kohta;

ii) kas ostja lõpuks nimetatud kinnistu ka omandas;iii) kas ostjal ja maakleril oli kirjalik kokkulepe kinnistu vahendamiseks;iv) tasunõue võib olla põhjendatud ka olukorras, kus kinnistu müüja või ostja on tasunud vahendustasu juba mõnele muule maaklerile ning kus kinnistu müümiseks võis olla sõlmitud ainuesindusleping mõne muu kinnisvara müüjaga.

 

Autor: Pille Pettai

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785