Autor: Andree Raid • 31. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raid & Ko: Maade ja majade turul läheb ralliks

Tallinna korteritehingute arv on väga kõrgel. Jutud käivad uuest buumist, mullist või tagasihoidlikumalt ülekuumenemisest. Turu loomulik areng annab kerkinud hinnaga vana korteri omanikule võimaluse korter müüa ja asemele soetada kas uuem korter, ühepereelamu või koduehituseks sobilik maatükk.

Selliseid tehinguahelaid näeme käesoleval aastal järjest enam.

Tallinna korteritehingute arv on juba 2-3 aastat kiirustades tõusnud. 2013. aastal tehti Tallinnas 7771 korteritehingut.

Korteriostjate täitmatuid soove ei ole olnud võimalik kiiresti rahuldada. Nii on nappima hakanud korteripakkumine andnud kinnisvaramüüjatele võimaluse elamispindade hindu järjest tõsta.

Tallinna korteritehingute keskmine hind oli maa-ameti andmetel 2013 IV kvartalis 1334 €/m². Aastaga tõusis keskmine tehinguhind 18%.

Arengud majade turul on olnud märksa rahulikumad

See on märgatav hinnatõus, mis on juba nii mõnegi korteriomaniku pannud mõtteid mõlgutama, et vahetada korter ühepereelamu vastu. Või siis soetada maatükk, kuhu ise iga eestlase unistuseks olev ühepereelamu peale ehitada.

Ka statistika kinnitab taolisi arenguid. 2013 IV kvartali hoonestatud elamumaa tehingute arv Harjumaal oli 350 ehk 19% eelmise aasta sarnasest näitajast kõrgem. Hoonestamata elamumaaga aga tehti Tallinnas-Harjumaal samal ajal tehinguid 257. Siin on juurdekasv olnud isegi 56%.

Igakevadine maade-majade turu elavnemine on juba käes

Tüüpiliselt on ridamajade, paarismajade, ühepereelamute ja maatükkide turu elavnemise iga-aastane aeg kevadel märtsis-aprillis. Siis hakkab lumi sulama ja koduotsijate mõtted hakkavad ostusuunas liikuma. Tänavu aga näeme juba detsembris-jaanuaris, kuidas maade-majade turu tärkamine on kätte jõudnud ja ostjate huvi on juba varakult oluliselt suurenenud.

Erinevalt korteriostjatest ei ole majaostjad tormakad.

Ostuotsuseid kaalutakse päris pikalt, seni veel kiirustamiseks olulist põhjust ei ole. Väga oluline valikukriteerium maja puhul on hinna ja asukoha kõrval küttesüsteemi efektiivsus.

Arvestades, et korterituru aktiivsuse kandumine maade-majade turule on asjade loomulik ja etteennustatav käik, siis prognoosime, et tehinguid saab maade-majade sektoris käesoleval aastal olema vähemalt 15-20% aastatagusest rohkem.

Surve hindadele on selle protsessi järgmine samm. Esmalt suureneb tehingute arv, suurem mõju hindadele saab tekkima suve alguses, kus nõudlus tavapäraselt veelgi enam pead tõstab. Majade hindade osas prognoosime käesoleval aastal tõusu 10-15%, elamumaale Harjumaal sõltuvalt asukohast 5-15%.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785