24. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 suurimat dividendivõtjat ehitus- ja kinnisvara sektoris

24. jaanuaril ilmus Äripäeva Dividendide TOP. Ehitusuudised toob lugejateni kümme enim dividenditulu saajat ehitus- ja kinnisvarasektoris.

Topi koostamisel võeti aluseks 2011. aasta majandustulemuste eest makstud dividendid 2012. aastal.

Koht 13. Toomas Annus, 53. Omab 65,3% kontsernist Riverito, mille olulisim ettevõte on Baltimaade suurim ehitusfirma Merko Ehitus, kus Riveritole kuulub 72% suurune osalus. Möödunud aasta kevadel avaldasid Merko Ehituse juhid ettevõtte finantseesmärgid aastani 2018. Seal teatati, et majandustsükli negatiivsete mõjude tasakaalustamiseks otsib ettevõte täiendavaid tuluallikaid ehituse ja kinnisvaraarenduse kõrvale. Põhjuseks on see, et Balti turul ei nähta ehitus- ja kinnisvarasektoris kiiret kasvuvõimalust. Samuti soovitakse vähendada ehitusfirma sõltuvust riigihangetest, mis on väikese kasumlikkusega, ning otsitakse võimalusi omandada juba tegutsevaid ettevõtteid, et kiirendada börsifirma kasvu. Seega on Merko Ehitus andnud vihje, et ollakse valmis sisenema täiesti uude ärivaldkonda.

1 970 000 Ehitus, kinnisvara

1 770 000 kumbki

Koht 17. Enn Kunila, 63Jüri Käo, 48

Kaubandus, tootmine, kinnisvara. NG Investeeringute kaks neljast suuromanikust ehk Tallinna Kaubamaja, Liviko, Balbiino, Kitmani jt firmade omanikud.

Eelmisel aastal valiti Käo Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu uueks juhiks. Ta kandideeris senise pikaaegse juhi Enn Veskimägi vastu. See pole ainus kord, kus Veskimägi ja Käo teed ristuvad. Käo osalusega Kitman ostis 2010. aastal ära pankrotistunud mööblitööstuse Thulema, mis on Veskimägile kuuluva Standardi suuremaid konkurente.

Koht 19. Andrei Žukov, 50

1 729 000

Kinnisvara, pangandus. Talle kuuluv ettevõte Leonarda Invest on Tallinna Äripanga suuromanik (48%). Ettevõte tegeleb ka kinnisvaraarendusega ning 2012. aastal alustati väärismetalle sisaldavate jäätmete kokkuostu Eestis. Koostöös ettevõttega BASF Corporation Engelhard Metals Services korraldati väärismetalle sisaldavate jäätmete puhastamist ja väärtustamist. 2012. majandusaastal osteti tagasi1 544 000 

Koht 21. Rezida Skandeberg, 52

Kinnisvara. Kinnisvara üürile andva valdusfirma IVRE Holding üks omanikke. Kuni 2012 suveni oli ainuomanik, pärast seda on omanikeringi lisandunud ka varem ainult ettevõtte juhatuses olnu Ivar Richard Skandeberg (48). Viimasele kuulub ka kinnisvaraga tegelev Georg Kinnisvara. Skandebergist, kunagise nimega Ivan Podrjat?ikovist, on meedias ilmunud suhteliselt vähe infot. Näiteks on kirjutatud, et 1990ndatel oli ta Venemaa Agropanga ja Usbekistani Kultuurifondi Eesti esindaja, kes vahendas pankrotieelsel perioodil Tartu Kommertspanka rublahoiuseid ja tegutses hiljem Soomes.

Koht 22. Hillar Teder, 511 530 000

Kinnisvara, kaubandus. Vene jaekaubandusketilt O’Key saadud dividendid, mis laekusid Tederi valdusfirmasse Barleypark. Äripäeval pole infot, kas Teder kogu summa või osa sellest ka oma valdusfirmast omanikutuluna välja võttis. 2012. aastal kasvas O’Key hüpermarketide arv 42-lt 52-le ning supermarketide arv 29-lt 31-le. Umbes samapalju (+25%) kasvas ka keti käive, ulatudes 116 miljardi rublani. Laienemisega on vaikselt hakanud Peterburi regiooni osakaal jaemüügiketi kogukäibes kahanema (aastaga 55%-lt 51%-le). Ka eelmisel aastal oli jaeketi eesmärk hoida suurt hulka hüpermarketeid arendusfaasis ja kasvatada käivet üle 20 protsendi. Lisaks kiirele laienemisele on börsil olev ettevõte pannud paika ka dividendide maksmise strateegia. Omanike vahel läheb jagamisele veerand teenitavast puhaskasumist.

Koht 28. Aigor Helm, 471 149 000

Ehitus, kaubandus. Dividenditulu allikaks on valdusfirma Viabalt Invest, mille kogu 29,5 miljoni eurone müügitulu tuleb Leedus registreeritud tütarfirmast UAB Litcon. Suurem osa tulust teenitakse ehitusteenuse pakkumisest.655 190

Koht 41. Olaf Herman, 58

Ehitus, kinnisvara. Võttis oma valdusfirmast Kristobal 2012. aastal dividende 655 190 eurot, aasta varem 310 684 eurot. Kristobali tuntumaks varaks on osalus ehitusfirmas Astlanda Ehitus (25,8%), mis maksis omanikele 2012. aastal dividendidi kokku 522 000 eurot. Astlanda Ehituse tegevusalaks on üldehitustööde ja insenerehituslike tööde (trassid, sadamad jms) projektijuhtimine. Astlanda Ehitus lõpetas 2012. aastal mitme olulise objekti ehituse. Näiteks teaduspark Tehnopoli territooriumil asuva Tehnomeedikumi hoone ehitus, Muuga sadama vabatsooni laiendus, Tallinna Bussijaama rekonstrueerimine, kahe Tallinnas asuva koolihoone ja lasteaia rekonstrueerimine, VKG Ojamaa kaevanduse administratiivhoone ehitus. Samuti sõlmiti mitmeid uusi suuri lepinguid, mis tagavad arvestatava töömahu nii 2013. kui ka 2014. aastaks.

Koht 42. Vello Kunman, 61 650 000

Ehitusmaterjalide tootmine, kinnisvara. Dividenditulu tuleb valdusfirmast Esraven, mille 4 miljoni eurosest kasumist valdava osa annab Järve kaubanduskeskus. Aasta varem võttis Kunman oma valdusfirmast dividende 500 000 eurot. 

Lisaks Järve Kaubanduskeskusele kuuluvad Esraveni kontserni veel toidutööstus Luha AV, Silikaadi Tehnopark, Järve Laod ning ehitusmaterjalitootja Silikaat. Teine Kunmani ettevõte on Silikaat Grupp, kus tal on 40% suurune osalus ning äripartneriteks pereliikmed.  Silikaat Grupil on kolm tütarfirmat: sisustuskaupu müüv Aatrium Sisustuskaubamaja, parfümeeriat ja kosmeetikatooteid müüv Aromare ja kinnisvara haldav Silikaat Kinnisvara.

Koht 47. Andres Tamm, 58

631 300

Ehitus, teenused, kinnisvara. Saaremaal tegutsev advokaat, kellel on lisaks endanimelisele advokaadibüroole ka osalused mitmes äriettevõttes, ja kui äriregistris olevaid andmeid uskuda, siis võiks öelda, et advokaat Andres Tamm on Eesti üks edukas ehitusettevõtja, kelle peamine tulu tuleb Moskvas Lukoilile ehitustöid tehes ning Soomes tööjõudu rentides.573 840

Advokaatide puhul ei saa muidugi olla kunagi lõpuni kindel, kas osalused ettevõtetes ka tegelikult neile kuuluvad. Sama kahtlus kerkib ka Andres Tamme suure dividenditulu kohale, sest sellise summa on 2012. aastal maksnud omanikele firma nimega Helessel.Koht 52. Erko Karo, 42

Ehitus. Metallist fassaadisüsteeme tootva ja paigaldava ettevõtte Metek omanik. 2012. aasta müügitulu oli 12,16 miljonit eurot, millest 9,17 miljonit eurot teeniti Soomes. Ettevõtte edu üheks põhjuseks on 2010. aastal käivitatud oma projekteerimisosakond, mis võimaldab luua keerukamaid fassaadikonstruktsioone. 2012. aastal maksis Metek dividende 482 000 eurot ja 2011. aastal 91 735 eurot.

Karo teine firma Ekomet loodi 2011. aastal ja see toodab Harju¬maal metallkonstruktsioone, kõrvaltegevuseks on kergpaneelide tootmine. Ekometi toodang müüakse Eestis. 

Reedel ilmus ajakiri Äripäeva dividendide TOP, kus on reastatud 250 suurema omanikutulu teenijat. Äripäeva lugejaks registreerijad saavad aga TOP 300 lugeda Äripäeva veebileheküljelt.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785