Autor: Hannes Sarv • 20. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facio pääses maksuasjas kriminaalkaristusest

Riigikohus tühistas alamate astmete süüdimõistvad kohtuotsused OÜ Räga ja sellest jagunenud Facio Ehituse OÜ osas, sest Räga on tänaseks kustutatud ning Facio Ehituse karistamiseks Räga süütegude eest puudub seaduslik alus, kirjutab Äripäev. 

Seetõttu pääsesid ettevõtted alamas kohtuastmes mõistetud rahalisest karistusest, mis Räga puhul olnuks 15 344 ja Facio Ehituse puhul 46 033 eurot. Riigikohus mõistis riigilt Facio Ehituse kasuks välja ka 2238,60 eurot kassatsioonimenetluses valitud kaitsjatele makstud tasu katteks.

Kohtuasi puudutas aastaid 2004 kuni 2007, mil Räga asemel toimetas veel Facio Ehituse AS. Süüdistuse järgi esitas firma käibedeklaratsioonides ning tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonides maksuhaldurile valeandmeid. Kokku jäi selle tulemusel riigile maksutuluna laekumata 851 000 eurot.

Valeandmete esitamine seisnes selles, et firma töötajad kajastasid maksukohustuse vähendamise eesmärgil Facio raamatupidamises erinevate äriühingute nimel vormistatud fiktiivseid arveid. Arvetel märgitud kaupu ja teenuseid Facio tegelikult ei soetanud.

Osa rahast ümbrikupalgaks

Asja kriminaaluurimine selgitas, et otsesteks süüdlasteks oli 10 füüsilist isikut, Facio projektijuhid, kelle osas menetlus lõpetati oportuniteedi korras 2009. aasta juunis. Osaliselt kasutasid töötajad arvevabrikuid isiklikuks tarbeks kaupade ostmiseks – nii soetati muruniiduk, mööblit, kodutehnikat ja mootorrattaid. Kaks projektijuhti kasutasid fiktiivseid arveid aga selleks, et see hiljem sularahana tagasi saada ning selle arvelt töötajatele maksudest hoidudes tasu maksta. Facio Ehituse juhatus selgitas, et ei olnud töötajate sellisest käitumisest teadlik. Üks Facio juhatuse liikmetest Riho Kalve ütles detsembris, et tema maksuasjas mingit süüd ei näe.   

Ehkki otseste süüdlaste osas asi juba 2009. aastal lõpetati, läks kohtusse süüdistus firma osas. Kriminaalasja tõttu vana Facio Ehituse AS 2010. aastal jagunes ning probleemne kohtuasi jäeti vanasse Rägaks nimetatud firmassse. Prokuratuur ja ka alama astme kohtud leidsid, et vastutavad siiski nii vana kui jagunenud ehk uus Facio Ehituse. Harju maakohus mõistis mõlemad ettevõtted 2012. aastal süüdi osas, mis puudutas fiktiivsete arvete abil ümbrikupalga maksmist ja määras neile rahakaristuse. Ka Tallinna ringkonnakohus leidis, et mõlema ettevõtte osas on karistus põhjendatud.

Loe edasi riigikohtu seisukohtadest Äripäeva uudisteportaalist .

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785