Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 19. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Aminotermi soojustusvaht paradab hoone sisekliimat

Saksamaalt pärit seinte soojustamiseks loodud Aminotermi Termovaht on väljastpoolt läbi pisikeste aukude maja seinas olevasse tühimikku süstitav soojustusmaterjal.

Aastakümneid vana tehnoloogia testimiseks kontrolliti 35-aastase hoone seintesse pritsitud termovahtu visuaalselt ja laboratoorselt – uuringust selgus, et materjali omadused ei olnud aastatega üldse muutunud.

„Termovaht on kasutuses juba üle 50 aasta ja selle tehnoloogiaga on  soojustatud  tuhandeid maju üle maailma. Termovaht on veeauru läbilaskev soojustusmaterjal, mis parandab maja sisekliimat,“ tutvustab alates 2006. aastast Eesti turul Termovahtu pakkuva OÜ Therm juht Steve Eerma ja lisab, et Termovaht ei oma midagi ühist kunagi Venemaal kasutatud vahtisooli ega Lätis toodetud riporiga.

Alates sellest aastast kasutab OÜ Therm uut, täiustatud tehnoloogiaga Termovahtu, mis on loodud Saksamaal ja Beneluxi riikide ühe vanima tarnija, Aminothermi tehnoloogial.

„Miks lähevad seinad külmaks? Sest seina tühjas õhuvahes olev soojenev õhk tõuseb üles ning selle asemele tuleb hõredamate kohtade kaudu altpoolt sissetungiv külm õhk. Katusealusesse ruumi tõusnud soe õhk viib pragude kaudu ruumidest välja umbes 80 protsenti seinte kaudu kaduvast soojusest. Soe õhk, mis pole veel jõudnud katusealuse kaudu hoonest väljuda, puutub kokku külma välismüüritisega ja langeb jahtudes allpoole, kuni kokkupuutes seina sisemise osaga taas soojeneb. Niisugune konvektsiooniring põhjustab umbes 20 protsenti seintekaudsetest soojuskadudest,“ selgitab Eerma.

Termovaht on külmkõvastuv ja kahekomponentne karbamiidvaikvaht, mille struktuur on avatud pooridega. Vaht koosneb miljonitest väikestest avatud õhumullidest, mis tahenedes muutuvad pehmeks, valgeks, veeauru läbilaskvaks materjaliks ehk Termovahuks. Soojustusvaht sobib nii kahekihiliste müüritiste, välisseinte, eterniitvooderdise, installatsioonišahtide ja vanade hoonete soojustamiseks.

Vahu seintesse viimiseks puuritakse seina augud, mis on ühemeetrise sammuga nii vertikaalselt kui ka horisontaalselt. Seina soojustamine võtab mobiilselt otse objektil valmistatud Termovahuga aega mõne tunni. Seega keskmise suurusega maja soojustamiseks kulub umbes üks päev, suurema maja korral kaks.

Vaht kuivab kiiresti ja muutub seinatühemikus pehmeks vahtplastiks. Pärast soojustusvahu pritsimist täidatakse tehtud augukesed mördiseguga ja korrastatakse vuugid. Krohvitud seina puhul taastatakse krohvi värvitoon pigmentide ja fassaadivärvide abil võimalikult ligilähedase tooniga.

„Termovaht ei kõdune, hallita, mädane, lõhna ega karda külma. See materjal laseb läbi veeauru, kuid ei ima endasse niiskust, kaitseb puitu mädaniku eest ja metallist seinadetaile korrosiooni eest, ei aita kaasa põlemisprotsessile,“ loetleb Eerma vahu häid omadusi.

Ta lisab, et pärast seinte soojustamist on tubades võimalik hoida soovitavat temperatuuri vähimate küttekuludega ning tuba jahtub pärast kütte väljalülitamist või tule kustumist ahjus tunduvalt aeglasemalt.

 

Selle artikli ilmumist toetas OÜ Therm

www.therm.ee

Foto: OÜ Therm
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785