Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 11. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM. Amhold: Noored, õppige inseneriks - see tasub mitmekordselt tagasi!

Amhold ASi hinnangul on inseneri haridust endiselt ühiskonnas liigav vähe tähtsustatud. Ei hoomata, et inseneride töö loob tegelikult väärtustooteid ja elukeskkonda, mida igapäevaselt tarbime.

Suhteliselt vähesed meie tänastest noortest panustavad insenerialadele – populaarsemad valdkonnad on hoopis ärikorraldus, IT, pangandus ja kinnisvarahaldus, mis on lihtsamini ja kiiremini õpitavad.

Neil aladel edu saavutatuna ostetakse aga harilikult esimeste asjadena vinge auto või elukoht, mis projekteeritud ja loodud  inseneride poolt. Seega tegelikult on insener ihaldusväärsete toodete loojate püramiidi tipus.

Kinnisvara, majanduse, IT ja ärikorralduse alal võivad tegutseda mõnikord ka akadeemilise erihariduseta inimesed, ent tasub meeles pidada, et lihtsalt omandatavates ametites on konkurents tihedam ning tippu jõuavad vaid vähesed.

Näiteks internet ja IT-teadmised on aina kättesaadavamad ka Aasia, Afrika ja Lõuna-Ameerika mitmele miljardile inimesele ehk sel alal ägeneb erialane võistlus lähitulevikus veelgi.

Seevastu inseneriks õppimine nõuab vähemalt viieaastast akadeemilist õpet, millele lisandub ca kolm aastat tihedat praktikat kogenud mentori juures.

Omandatud teadmised tuginevad  füüsikale ning matemaatikale, mis on nn pehmete erialade teadmistega võrreldes ajas muutumatud. Insenerid võivad ka vanemas eas tugineda elu jooksul kogutud kogemustele ja teadmistele, sest fundamentaalsed teadmised ei vanane ning ehitised võivad püsida isegi mõningal juhul aastatuhandeid. Muidugi on inseneriõppe eelduseks ka loomulik huvi ning kalduvus reaalainete vastu.

Nooruses inseneriteadmistele pühendumine tasub end ära, sest konkurents selles valdkonnas on suhteliselt väike, mille tõttu on sel alal loomingulise eneserealiseerumise võimalused paremad ning materiaalne hüvitis suurem.

Erialavaliku ees olevad noored võiksid meenutada, kuidas hispaanlaste poolt Mehhikost ja Peruust röövitud kuld ning hõbe jõudis 16. sajandil Hollandisse ja Frienzesse tänu insenerialade edule neis riikides. Seega kogu elu arengu mootoriks on tööstus ja selle hingeks ning starteriks insenerid! Arenenud tööstustega riikides tulevad rahakad investorid ise inseneride juurde – ole ainult mees ja pane raha tootmises kasvama.

Amhold pakub meelsasti noortele talendikatele inseneridele praktikat ja toetust

Amhold AS-i inseneridel on tänu oma eripärastele projektidele võimalus suhelda inseneridega üle maailma – näiteks Soomest, Rootsist, Norrast, Egiptusest, Ugandast, Etioopiast, Afganistanist, Hiinast, Türgist, Inglismaalt, Saksamaalt, Venemaalt jt. Mitmed Eesti juurtega insenerid on kaasatud firma töösse Austraaliast, Ameerikast, Inglismaalt, Rootsist, Norrast ja Soomest. Spordisälgis väljendatuna kuuluvad Amholdi projektid olümpiavõistluse finalistide sekka, kusjuures uue huvitava rahvusvaheliselt tähtsa töö saamiseks käib võistlus ainult kulla peale. Hõbe ei tähenda midagi, sest inseneritöös ju teist kohta välja ei jagata!

Paljud tudengid nii Eestist kui ka välismaalt teevad magistritöö või läbivad esimese inseneritöö praktika Amhold AS-i projekteerimisobjektide põhiselt. Ettevõttel on arvukad koostöökogemused mitmete ülikoolidega nii teadusliku ja akadeemilise materiaal-tehnilise baasi arendamise lahenduste väljatöötamise osas kui ka praktilise kallakuga uurimistööde teostamisel. Seega saab Amhold AS-is ühildada edukalt ülikooli lõpukursusel õppimist, praktikat ja tööd.

Firma toetab aktiivselt oma töötajate erialast täiendõpet nii Eestis kui ka näiteks Soomes, Rootsis, ja Inglismaal. Amhold AS korraldab soome, rootsi ja norra keele õpet, toetab firmas töötavaid ja varajasemat staaži omavaid magistritudengeid õppepuhkusega ning maksab sellel ajal töötasu konkreetsest olukorrast ja tulemustest lähtuvalt.

Väliuurimistööd, objektikülastused ning projekteerimisnõupidamised teistes riikides tagavad inseneridele kauge maa kultuuri ja sotsiaalse elu tundmaõppimise ning annavad mitmekülgse erialase  praktika ja rahvusvahelise suhtlemise kogemused. Samas põhiline projekteerimistöö toimub ikkagi Tallinna büroos, seega saavad töötajad elada harjumuspärases sotsiaalses ning kultuurilises keskkonnas, seejuures end rahvusvahelises konkurentsis treenides.

Müüt: milleks inseneriteadus, kui on olemas IT?

Tegelikult on IT ainult insenerilahenduste realiseerimise abivahend. Et luua ehitusalal ja insenerialal üldse IT-erialast tarkvara, on vaja omada väga põhjalikke inseneriala teoreetilisi teadmisi ning mitmekülgset praktikat. Näiteks ehitusala projekteerimistarkvara hinnad tõusid eelmisel aastal Eestis praktiliselt 100%, mis näitab üheselt inseneride äärmiselt suurt põuda.

Hooned ja rajatised on tänapäeval, eriti viimastel aastatel, läbi teinud oma insenerisüsteemide osas suure hüppe ning lähitulevik ennustab selles vallas superorkaani. Seega, kel on vähegi looduse poolt antud kalduvust ning huvi mõista matemaatika- ja füüsikaseadusi, on teretulnud  võimalusterohkesse maailma, milles on elu edasiviivaks ning sünergiat tekitavaks jõuks insenerid ja nende poolt loodu. Kõik teised erialad on inseneriteadmisi ainult abistavad, realiseerivad ja toetavad neid ning arenevad vaid inseneride eestvedamisel.

Ehitusala on inseneride töö tulemusena viimasel ajal tormiliselt arenenud: juurde on tulnud rohkesti spetsiifilisi erialasid ja ülesandeid, mille lahendused tagavad nn Targa ja Rohelise Maja loomise. Energiat tootvad, loodushoidlikud, kasutajasõbralikud ja nn targad majad olid veel mõned aastad tagasi vaid unistus, kuid juba täna on nad paljudele taskukohane reaalsus. Seega on inseneride tööpõld ning roll ehitise kavandamisest valmimiseni ning kasutamisel lähiminevikuga võrreldes oluliselt suurenenud ja tundmatuseni muutunud.

Seega, noored, kui teile meeldib meeletu-meeletu maailm ning olla püramiidi tipus oma oskuste ja teadmistega, valige julgelt inseneri eriala!

Selle artikli ilmumist toetas Amhold AS www.amhold.eu

projekt Lõuna-Sudaanis
Foto: Amhold AS
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785