Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 2. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: taastuvenergia müüja sisenes Dubai ja Sri Lanka turule

Taastuvenergia ja seadmete müüja ning paigaldaja Citysec Energy Solutions alustas novembris tegevust Araabia Ühendemiraatide suurimas linnas Dubais ning Sri Lankal.

„Maades, kus päike paistab aasta läbi, on päikesepaneelide tootlikkus kaks korda suurem kui Eestis,“ kinnitab ettevõtte tegevjuht Jaanus Rikkas, lisades, et riikliku eelnõu kohaselt tõstetakse Dubai taastuvenergia tootmismahtu 2030. aastaks 1000 megavatini, millest enamiku hõlmab päikeseenergia.

Mõte Sri Lankal filiaal avada kinnistus Rikkase sõnul pärast kohaliku energiaministriga kohtumist. „Ega Euroopa pisikestel ettevõtetel ole lihtne jalga Aasia ukse vahele saada, kuid leidsime asjaliku kohaliku turundusfirma, kes meil kohapeal esindama hakkab ning igati aitab,“ sõnab ta. „Dubais rääkisid meie kasuks isiklikud suhted ja asjaolu, et sealne ühiskond nõuab parimat võimalikku tehnoloogiat. Kuna meie esindatav Saksamaa päikesepaneelide tootja Q Cells oli Abu Dhabisse paigaldanud edukalt töötava päikesepaneelipargi, võeti meid rõõmuga vastu.“

Mõlemal turul peetakse Rikkase sõnul väga oluliseks, et nii toodang kui ka projekteerijad ja paigaldajad oleksid oma valdkonnas koolitatud tasemel, mida aktsepteeritakse üle maailma.

Q Cellsi esindajana hakkab Citysec Energy Solutions müüma Aasiasse valmisprojekte nii olemasolevatele kui ka ehitatavatele lennujaamadele, majutusasutustele ja tööstustele ning osaleb kõrbetesse ehitatavate päikesepaneeliparkide rajamisel, mille energiat hakatakse müüma lõpptarbijale. Samuti on plaanis kohapeal läbi viia koolitusi ja konsultatsioone.

Q Cells on kvaliteedi osas Euroopas TOP1 päikesepaneelide tootja, olles saanud alates 2011. aastast parima päikesepaneelide tootja brändi auhinna ning omades teistest enam tegevus- ja tootesertifikaate. Ühena vähestest ettevõtetest toodab Q Cells päikesepaneele ka Põhjamaade turu jaoks, ehitades paneelid vastavalt kohalikele ilmastikuoludele.

„Kuna Eestis on päikest vähe, on Q Cells paneelid ehitatud energiat tootma ka valgusest ehk UV-kiirgusest. Tänu sellele toimivad päikesepaneelid Põhjamaades aastaringselt,“ selgitab Rikkas. „Samuti on Q Cells tooted konkurentidest efektiivsemad. Kui päikesepaneelide puhul peetakse normaalseks, et esimese 25 aasta jooksul langeb nende efektiivsus 20% võrra, siis meie müüdavatel paneelidel langeb efektiivsus esimese 25 aastaga maksimaalselt 17%. Pärast seda tootlikkuse vähenemist enam ei toimu. Päikesepaneeli tootlikkus jääb pidama näiteks 83% peale, olleks järgnevad aastakümned samal tasemel.“

Päikesepaneelide tasuvusaeg on keskmiselt 8-10 aastat. Kuna esialgse investeeringu suurus ei ole väike, teeb  Citysec Energy Solutions projektide finantseerimise vallas koostööd Fusion Liisinguga, mis pakub kasutus- ja kapitalirenti kõikvõimalikele seadmetele nii riigihanke kui ka erasektori projektide puhul. Vastavalt kokkuleppele ei pea klient tegema korraga suurt investeeringut, kuid saab hakata nautima elektriarvete kohest vähenemist.

Citysec Energy Solutions tegeleb taastuvenergia müügi, päikesepaneeli- ja LED-valgustisüsteemide projekteerimise, müümise ja paigaldamisega Eestis, Lätis ning Leedus. Viimases asub ka päikesepaneelide park, mille energiat müüakse lõpptarbijale. Jaanus Rikkase sõnul kerkis Eesti tarbijate huvi taastuvenergia vastu eelmise aasta alguses, kui energiaturg avanes ning taastuvenergiaprojektidele sai taotleda toetusi. Baltikumis on ettevõte müünud ja paigaldanud päikesepaneele nii eramajadele, avaliku sektori hoonetele nagu aastajagu töötanud Keila Tervisekeskus, Palamuse kool ja Lasila kool kui ka äriettevõtetele nagu mõisad, tööstused, hotellid, autosalongid jne.

Lisaks Q Cellsile toob Citysec Energy Solutions maale ka Saksamaa Everlight kontserni kuuluva ettevõtte Zenaro LED-valgusteid. Zenaro eelis on, et ettevõte valmistab nii dioodid kui ka valgustid ise, kasutamata allhanget. Valgustite kasutusspekter on väga lai: kodudest, riigiasutustest, hotellidest kuni tööstus- ja kaubandushoonete ning tänavavalgustiteni.

 

 

 

 

 

Keila Tervisekseskuse kogemus

„Kui Keila Tervisekeskusel tekkis võimalus kasutada heitkvootide rahasid energiasäästu saavutamiseks, otsustasime osa rahast suunata elektrienergia omatootmisesse ehk päikesepaneelidesse. Päikeseenergia kasulikkusest on palju räägitud, aga kui hakkasime uurima kogemusi selles valdkonnas, selgus, et reaalseid töötavaid paigaldusi on väga vähe tehtud. Võtsime julguse kokku ja saime enda üllatuseks 45kWh tootmisvõimusega Eesti suurimaks päikeseenergiakeskuseks. Ka projekti juhtinud Riigi Kinnisvaral puudus varasem kogemus päikesepaneelide hankeks ja Keila Tervisekeskus oli nende esimene taoline projekt.

Hanke käigus osutus kõige efektiivsemaks pakkujaks Citysec Energy Solutions, kellega sujus koostöö tõrgeteta. Koos sai lahendatud tehnilisi ja võrgulepingu muutmisega seonduvaid küsimusi ja arvestatud välja tasuvuspunkte. Küsimusi oli alguses palju, kuid lõpuks lahenesid veel väga lihtsalt.

Kuna tervisekeskuse elektritarbimine on nii suur, et päikeseenergia katab umbes viiendiku meie vajadustest. Müümiseks ei jää meil seega midagi, kuid rahaline sääst tuleb lisaks elektrienergiale ka vähemmakstava võrgutasu pealt.

Päikesepaneelide iga kWh kohta saime sel aastal kätte umbes 1000 kWh toodangut ehk tulemus isegi ületas lubatud 900 kWh tootlust. Kui jaanuar-veebruar oli toodang väike, siis alates märtsikuust tootsid paneelid juba väga korralikult ja positiivne oli, et paneelid sulatasid ka lume katusel.“

Selle artikli ilmumist toetas  Citysec Energy Solutions

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785