Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 29. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmahud kasvasid

Eesti ehitusettevõtted ehitasid kolmandas kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 4% rohkem, teatab statistikaamet.

Kolmandas kvartalis ehitati omal jõul 697 miljoni euro eest, sellest hooneid 380 miljoni ja rajatisi 317 miljoni euro eest. 2012. aasta III kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine 4% ja rajatiste ehitamine 5%.

Ehitusmahtude kasv kohalikul ehitusturul tulenes põhiliselt hoonete uusehituse elavnemisest, mida toetas ka taristuobjektide ehitus. Hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööd jäid eelmise aasta tasemele.

Aasta esimesel poolel langustrendil liikunud välisriikides ehitamine pöördus III kvartalis väikesele tõusule. Välisriikides tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes eelmise aasta III kvartaliga võrreldes 2%. Kasv tulenes põhiliselt hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli selle aasta III  kvartalis 8%.

Ehitisregistri andmetel lubati 2013. aasta III kvartalis kasutusse 436 uut eluruumi, s.o 50 eluruumi rohkem kui mullu III kvartalis. Ligi pool valminud eluruumidest asus ühepere-, kahepere või ridaelamus. Enim valmis uusi eluruume Tallinna lähiümbruse valdades. Nõudlus uutele hea asukohaga kvaliteetsetele elamispindadele püsib. 2013. aasta III kvartalis väljastati ehitusluba 784 eluruumi ehitamiseks, mida on ligi neljandiku võrra rohkem kui mullu III kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 223 mitteelamut kasuliku pinnaga 176 500 ruutmeetrit. Enim lisandus uut lao- ja põllumajandushoonete pinda. 2012. aasta III kvartaliga võrreldes suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785