21. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TMBl uus juht ning laienemisplaanid

Tartus monteeritavaid raudbetoonelemente tootvat ja eksportivat OÜ TMB Elementi asus juhtima viimased 20 aastat Soomes, Venemaal ja Kasahstanis ehitusettevõtete juhtivatel ametikohtadel töötanud Taavi Vesper.

OÜ TMB Element nõukogu esimehe Vallot Manguse sõnul on ettevõttel õnnestunud murda Põhjamaade turule ning uue juhi ülesanne on seal tegevust laiendada. „Loomulikult on ettevõtte prioriteet edukalt täita ka siseturu tellimused, sealhulgas uue ERMi hoone rajamiseks ning Tartu Ülikooli Kliinikumi uute korpuste ehituseks,“ märkis Mangus.

„Uue juhi eestvedamisel on plaanis koos partneritega siseneda ka Venemaa turule, mida käsitleme perspektiivse eksportturuna,“ ütles Mangus.

Taavi Vesperi sõnul on TMB Elemendil järgmisteks aastateks ambitsioonikad plaanid, eelkõige suurendamaks eksporti Rootsi ja Norra. „Antud riikides on suur elamispindade nõudlus, samas kliendisuhete arendamine aeglane, millele peab ettevõtte juhtimisel veelgi enam keskenduma. Klientide ja partnerite leidmiseks  osaleme aprilli alguses Stockholmis toimuval ehitusmessil Nordbygg 2014.“

Tartu tehas vajas uut juhti seoses oktoobri lõpus toimunud AS TMB (endise Tartu Maja Betoontooted) jagunemisega. Sellega lõppes ettevõtte restruktureerimise protsess, mis käivitus 2012. aasta suvel peale ehitusfirmadest suuromanike väljaostu.

Emaettevõtte AS TMB juhatuse liikmeteks on  Jaan Luts ja Vallot Mangus ning uue struktuuri järgi on tütarettevõteteks Tartus asuv betoonelemente tootev OÜ TMB Element, Lätis Salaspilsis asuv samuti betoonelemente tootev SIA TMB Elements ning Tartumaal Vahi alevikus asuv betoonisegude tootja OÜ TM Betoon.

Sellel aastal käivitas AS TMB olulise arenguprojekti Lätis. 2005. aastal tootmist alustanud Läti tehasele alustati suve alguses juurdeehituse rajamist, mis peaks valmima järgmise aasta kevadel. Investeeringu suurus on ligi 4 miljonit eurot. Manguse sõnul tehti investeerimisotsus arvestades Läti betoonelementide turu head arengupotentsiaali ja soodsat konkurentsisituatsiooni.

„Uute tootmisvõimsuste käivitamisel ootame 2015. aastal olulist käibekasvu,“ sõnas Mangus.

AS TMB on üks suuremaid monteeritavate raudbetoonelementide tootjaid Balti riikides. AS TMB käive oli 2012. aastal ligi 29 miljonit eurot. Tänavu on oodata käibe püsimist samal tasemel, kuid järgmisel aastal peaks käive ulatuma juba üle 30 miljoni euro. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785