Autor: Väinu Rozental • 6. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sujuv ehitus on kinni detailides

Me pole olnud ajahädas, vaid oleme kõik etapid saanud teha õigel ajal ning loogilises järjekorras, võttis Respo Haagiste juhatuse esimees Ain Antons kokku uue tootmishoone ehitusloo.

Tartu lähedal Tõrvandis asuv haagisetootja Respo Haagised ostis laienemise tarbeks tükikese endist põllumaad 2011. aasta kevadel ja tänavu detsembris saab uus tootmishoone valmis. Antons rääkis, mida tootmishoone planeerimisel ja ehitamisel silmas pidada.

“Meie eesmärk oli ehitada tüüpiline tööstushoone – võimalikult avar ja avatud pinnaga lihtne ristkülik, kus on vähe vaheseinu ja -poste,” ütles Antons. “Kuna uue hoone ehitasime väljapoole meie praegust territooriumi, tuli alustada maa kasutusotstarbe muutmisest ning võrguettevõtetega liitumisest. Rusikareegli kohaselt projekteeri talvel, ehitusega alusta võimalikult vara kevadel ja lõpeta enne suuri külmasid.”

Ehkki Antons on ehitusküsimustega varem korduvalt kokku puutunud, tegi ta seekord enda sõnul kaks suurt viga. Esimene viga oli see, et projekteerija valimisel lähtus ainult hinnast. “Ma ei osanud sellele tähelepanu pöörata, et valitud firma oli küll hulgaliselt projekteerinud sotsiaalhooneid ja elamuid, kuid tootmishoonete projekteerimise kogemus oli neil napp,” on Antons tagantjärele tark.

“See tähendas seda, et näiteks metalliosa projekteeriti täielikult uuesti ümber ja seetõttu nihkus ka kogu ehitustsükkel paari nädala jagu hilisemale ajale,” kirjeldas Antons tagajärgi.

Tuli teha ülearuseid pinnasetöid. Teine viga oli see, et ei taibatud tellida spetsiaalsest firmast vertikaalplaneeringut ja seetõttu tuli platsile õigete kallete andmiseks palju pinnast välja kaevata ning ära vedada. Ehk tekitati asja eest teist taga mõttetut kulu.

“Nüüd juba oleks ma, jah, nii tark, et tõstaks hoone nulli umbes meetri jagu kõrgemale,” möönis Antons. “Aga siis, kui ma sellest aru sain, olid vundamendikannud juba paigas ja hoonet enam tõsta ei saanud.”

Ehitaja leidmiseks soovitab Antons kasutada spetsiaalset hankekeskkonda. Kõik pakkumises osaleda soovijad saavad sealt endale alla laadida kogu projektdokumentatsiooni. Samuti on pakkujate jaoks avalik kogu küsimuste-vastuste pakett, mis projektiga seoses on tekkinud.

Ehitada soovijaid oli palju. Respo Haagiste uut tootmishoonet soovis ehitada üllatavalt palju firmasid – laekus 16 pakkumist. Odavaima ja kalleima pakkumise vahe oli ligikaudu kahekordne. “Pakkujate suur arv näitab, et ehitusfirmad tahavad väga tööd saada, ning firmad olid aktiivsed ilmselt ka seetõttu, et tegu oli standardse ja lihtsa tootmishoonega,” põhjendas Antons. “Kusjuures kõikidel pakkujatel oli aega sinuga läbi rääkida ja nad olid nõus sinu ettepanekuid aktsepteerima. See on täiesti vastupidine 2008. aastaga, kui käisid mööda ehitusettevõtteid ja keegi ei viitsinud sinuga isegi rääkida.”

Antons rõhutas, et mida rohkem firmasid sinu projektdokumentatsiooni läbi töötab, seda tõenäolisem on, et vead leitakse üles. “Neid asju, millele tähelepanu juhiti juba hankeprotsessis, oli ­õige mitu,” lisas ta.

Läbirääkimistelaua taha kutsuti kolm parimat pakkujat, kellega arutati kõik read võimalikult detailselt läbi. “Mida täpsemalt sa enne lepingu allkirjastamist kõik asjad ära fikseerid, seda parem sulle,” jagas Antons õpetussõnu. “Sest paratamatult pead sa ju kunagi nagunii minema detailseks. Kui sa hakkad detaile täpsustama hiljem, ehitamise käigus, siis läheb see sulle kui tellijale alati kallimaks.”

Omanik hoidku ise ehitusel silma peal

Ehkki ASi Respo Haagised juhatuse esimees Ain Antons pole ehitustööde tõttu saanud piisavalt tegeleda oma igapäevaste põhiülesannetega, pole see tema hinnangul maha visatud aeg.

“Meiesugusel keskmise suurusega ettevõttel soovitan, kui vähegi võimalik, et omanik või omanikud võtaksid projektijuhtimise enda õlule,” rääkis mehaanikainsener Antons.

“Mingil ajal olen ma ehitustegevusega olnud seotud enam kui poole oma tööajast, sest ehitustegevusega seonduv on olnud peamiselt minu otsustada,” märkis ta.

Respo Haagiste põhitegevus ehk autohaagiste tootmine pole uue tootmishoone rajamise tõttu õnneks siiski häiritud, sest tootmise ja tootearenduse eest vastutab Antonsi kompanjon Annes Koppel.

Ain Antonsi vastutusala on müük, sisseost, ehitised ja ettevõtte areng.

“Ma ei tea, kas 20 aastat tagasi oleks mul olnud kompetentsi, et suuta nii suurel ehitusobjektil silma peal hoida,” lausus Antons. “Praegu on ju suureks abimeheks Google. Põhiinfo ehitusmaterjalide ja muu vajaliku kohta saab internetist suhteliselt kiiresti kätte.”

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785