Autor: Marie Udam • 31. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Navigatori ärimaja rajab teed büroohoonete uuele tasemele 

Tallinna sadamapiirkonda kerkiv Navigatori ärimaja pälvib esimese Balti büroohoonena rahvusvahelise energiatõhusust ja tervisesõbralikkust tõendava LEED Goldi sertifikaadi. Tegemist on keskkonnasäästlikkuse kuldtasemega, mis esitab ehitisele nõudmised juba kopa maasse löömise hetkest.

LEED annab maja omanikele ja kasutajatele täpsed juhised disaini, ehituse, kasutuse ja hoolduse kohta.

Läbimõeldud projekt. Sertifikaadi saamiseks tuleb juba hoonet projekteerima hakates järgida hulka reegleid ja ettekirjutusi. Nende eiramisel ei pruugi esitatavate nõuete, tingimuste ja põhimõtete täitmine olla võimalik. Protseduur jätkub veel ka pärast hoone kasutuselevõttu, kirjeldas investeerimisfirma Capital Mill OÜ partner Marko Kull.

Navigatori ärihoone puhul tuli juba aastaid tagasi valminud projekt muuta sertifikaadi nõuetele vastavaks. “LEED-sertifikaadi saamiseks pidime koostöös arhitektide Urmas ja Ralf Lõokesega tegema hulga muudatusi. Selle maja puhul oleme peensusteni läbi mõelnud kõik detailid, alates hoone keerukast fassaadist kuni tehnosüsteemide ja ­automaatikani välja. Tunnistame, et hoone on arhitektuurselt keerukas ning väljakutsuv,” lisas Kull.

Aja- ja rahakulukam protsess. Järgmiseks tuleb sertifikaadi taotlemiseks korraldada ehitus, lähtudes sertifitseerimise tingimustest ja põhimõtetest. “Oli tarvis kaasata spetsialiste. Nii projekteerimise kui ka ehitamise protsessi on kaasatud Soome insenerid. Nüüd on ka Eestis vastava väljaõppega spetsialist,” selgitas Kull. Kogu protsessi kulgu jälgib organisatsioon nimega The U.S. Green Building Council (USGBC).

Võrreldes tavalise ärihoonega kulub sellist sertifikaati omandava maja ehitamiseks rohkem ­aega ja raha. “See hoone on tavapärase neljakandilise büroohoonega võrreldes kallim,” rääkis YIT Ehituse esindaja Aigar Kristovald. “On hulk pisidetaile, mis muudavad hoone maksumuse mõnevõrra kõrgemaks, kuid nende kõigi ülesloetlemisel peaksite Äripäevast pool sellele hoonele eraldama. Tellija soov omandada LEED-sertifikaat oli YIT Ehitusele teada projekteerimisfaasis, nii et hinnata, kui palju on hoone kallinenud seoses LEEDi nõuetega, ei oleks korrektne,” lisab Kristovald.

Rahvusvaheline roheline tõend. Navigatori ärimaja on esimene Baltimaades, mis pälvib rahvusvahelise LEED-sertifikaadi taseme “Gold”. “Kuldsertifikaat on tõend, et maja arendades on võetud arvesse jätkusuutlikku ja energiasäästlikku mõtteviisi. Eks iga arendaja võib seda väita, aga ei ole midagi kindlamat kui rahvusvahelise organisatsiooni kuldtaseme sertifikaat. Olgem ausad, LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) kui lühend räägib juba enda eest.

Prioriteet oli ehitada hoone, mis on ka pikas perspektiivis konkurentsivõimeline ning investorite silmis atraktiivne,” rääkis Kull. Tema hinnangul teatakse LEED-sertifitseerimissüsteemist vähe. “Selle olulisus kasvab, sest tegemist on dokumentaalse tõestusega hoone väärtuse kohta. Võib eeldada, et see hakkab laiemalt levima sarnaselt ISO kasutuselevõtuga,” pakkus Kull.

Navigatori hoone arengust, projekteerimisest, ehitusest ning sertifitseerimisest saad teada täpsemalt 19. novembril toimuvas Ehitusklubis "Navigator: rahvusvahelise taseme lipulaev - sünd ja teostus". Kogemusest ja ehitusest räägivad hoone omanikud ning asjaosalised.

Registreerida on võimalik end aadressil [email protected].

Ehitusklubi hind 69 eurot +km (käibemaksuga 82,80 eurot). Registreeruda on võimlaik kohtade täitumiseni.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785