Autor: Ken Rohelaan • 29. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusfirmad panustavad üha enam eratellijatele

Mitmed väikesed ja edukad Eesti ehitusfirmad vähendavad Merko eeskujul riigihangete osakaalu oma käibes, et valmistuda ehitusturu languseks.

Kui Tartu ehitusfirma E&G keskendus seni peamiselt riigihangetele, siis järgnevate aastate valguses panustatakse eraturule ja kinnisvaraarendusele. "Meil moodustavad riigihanked 97-98 protsenti müügitulust. Tahame, et 20-30 protsenti oleks erahankeid ja kümme protsenti võiks olla kinnisvaraarendus," viitas ehitusjuht Artur Fjodorov riskide hajutamisele. "Laienemine ja kogu meeskonna suurenemine on ettevalmistus järgnevateks raskemateks aegadeks," lisas ta.

Järgnevaks aastaks prognoosib tunamullu pea kolm miljonit eurot käivet teinud E&G ehitusmahu vähenemist, kus eriti raskeks võib minna suurettevõtetel. Fjodorov näeb oma firma jaoks mahu vähenemisest olenemata käibekasvu. "Mida vähem inimesi objekti läbi viivad, seda kasumlikum ettevõttele. Me valmistumegi ette, et saaksime järgmisel aastal sama meeskonnaga rohkem teha," selgitas ta.

Lääne-Virumaa ehitusfirmas Sõmeru Vara moodustab riigihangete osakaal praegu ligikaudu kolmandiku ning 2015. aastaks tahetakse seda märgatavalt vähendada. "Me ehitame väga palju põllumajandusobjekte," selgitas ettevõtte juht Raigo Moik. Tema ütlusel on firma sunnitud riigihangete kaudu tööd otsima, kuna riigilt pole saada põllumajandusobjektide ehitamiseks väga palju toetusi.

Ka Moik prognoosib järgmisel aastal mingil määral ehitusmahu vähenemist, kuid seab fookuse ülejärgmisele aastale, kui algab taas põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) toetuste uus voor.

 

Seevastu Äripäeva koostatud Põlva maakonna TOPis kolmanda koha saavutanud Santex plaanib teha vastupidi. "Kavatsen kindlasti hakata rohkem osalema, sest alltöövõtud vähenevad," ütles firma omanik Heiki Mäesaar. Santexil on juba tänavuse aasta lõpuks oodata mahu vähenemist kolmandiku võrra.

"Targem on ise peatöövõtjana osaleda riigihankes kui oodata, kuni keegi tööd pakub," täpsustas firmajuht. Tema ettevõttes moodustab riigihangete osakaal hetkel veidi üle poole. Riigihangete vähenemist Mäesaar ei pelga, sest tihenevas konkurentsis ootab ta tellijate jaoks soodsamaid võimalusi.

Teiste ehitusfirmade juhtide kommentaare loe tänasest Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785