Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 14. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: KIKi toetus aitab omanikel vabaneda vanadest ja ohtlikest hoonetest

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) jagab alates eelmisest aastast veemajanduse programmi raames toetust maastikupilti kahjustavate lagunenud ja kasutusest väljalangenud põllumajandus-, tööstus- ja militaarehitiste või -rajatiste likvideerimiseks.

Nii toetuse taotlemiseks kui ka lammutustööde läbiviimiseks soovitab Eesti lammutamisfirma Purustaja OÜ juhatuse liige Kuido Kaskla kasutada professionaalse konsultandi abi.

„Toetust antakse ohtlike ja kasutusest välja langenud hoonete lammutamiseks ning jääkreostuse nagu prügi ja õlireostuse likvideerimiseks põllumajandus-, tööstus- ja militaarehitiste juures. Toetuse saajateks võivad olla nii eraisikud, äriühingud, sihtasutused ja mittetulundusühingud kui kohalikud omavalitsused,“ tutvustab Kaskla.

Ta lisab, et toetusmeede sobib ideaalselt neile, kelle valduses on kõrvaliste isikute jaoks ohtlikud ehitised. Sageli tulevad lammutamist vajavad objektid kaasa ka mõne kinnisvarainvesteeringuga – näiteks vana laudakompleks või muu varemetes tootmishoone põllumajandusmaa soetamisel.

Purustaja OÜ pakub oma klientide elu lihtsustamiseks KIK-i toetuse taotlemiseks täislahendust. „Saadud tellimuse ja volituse alusel oleme valmis pakkuma nõustamist optimaalseima lammutamistöö piiritlemiseks, lammutamisprojekti koostamist ja lammutamisloa taotlemist, jäätmekäitluskava koostamist, vajalike lisadokumentide komplekteerimist ning taotluse vormistamist KIKi iseteeninduskeskkonnas,“ loetleb Kaskla. „Väljaspool valdkonda ei ole lihtne end kõikide nüanssidega kurssi viia ning enamasti on lihtsam aja ja raha kokkuhoiu mõttes lasta professionaalil tegutseda.“

Raha taotlemine KIKist hõlmab mitme erineva valdkonna ülesannete integreerimist: taotluse raames on vaja koostada hoonete lammutamisprojekt ning taotleda ehitusload hoonete lammutamiseks, jäätmekäitluskava koostamine eeldab teadmisi ja kogemusi keskkonnaküsimustes ning muuhulgas on vaja tagada vajalikud load ja registreeringud. Kõige lõpuks on vaja hinnata pakkujate professionaalsust ja usaldusväärsust ning valida majanduslikult kõige soodsam pakkumine.

„Professionaalne konsultant tagab taotluse korrektse vormistamise ning sujuvama suhtlemise KIKiga ning tema kogemused on ääretult olulised projekti dokumentatsiooni, vahe- ja lõpparuannete koostamisel, mis on tegelikult aluseks toetuse väljamakseteks KIKi poolt,“ selgitab Kaskla.

KIKi toetussummad jäävad suurusjärku 40 000–200 000 eurot. Suuremate objektide korral võivad lammutustööd maksma minna ka kuni 300 000 eurot.

Üle viie aasta Eesti ja Soome turul tegutsenud Purustaja OÜ pakub teenuseid alates spetsiifilisest üksikteenusest kuni kompleksse täislammutuseni.

Selle artikli ilmumist toetas Purustaja OÜ. või Purustaja OÜ kodulehelt www.purustaja.ee

Täiendav info telefonidel 662 2212 või 52 49078, e-postiaadressil [email protected]

Foto: Purustaja OÜ
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785