Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 9. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: Amhold ASi projekteeris koolimajad kogu Läänemere regiooni

Sellel sügisel alustasid uues koolihoones tööd Göteborgis Torslanda Kooli, Stockholmis Riksteni Kooli ja Tallinnas Ehte Gümnaasiumi  lapsed ning õpetajad. Kõigi kolme kooli projekti autorid või kaasautorid on AS-i Amhold töötajad.

650 õpilasega Tallinna Ehte Gümnaasiumi projekteerimistööde tellija ja ehitaja oli Bauschmidt OÜ ning ehitustöö tellija Tallinna Haridusamet. Arhitekt Ott Ojamaa projekteeritud hoone brutopind on 8673 m2, sealhulgas kompleksne rekonstrueerimine 7757 m2 ja uus juurdeehitus  916 m2. Ehte Gümnaasiumi energiakulu on 138 KWh/m2 aastas, kooli ehitusmaksumuseks kujunes 3,1 miljonit eurot.

Stockholmi Riksteni Kooli projekteerimis- ja ehitustööde tellija oli Botkyrka omavalitsus, arhitekt Mattias Ocklind ja ehitaja WSP Group. Hoone brutopind on 9442 m2, uue hoone ehitus toimus kahes etapis. 600 õpilasega hoone energiakulu on 38 KWh/m2 aastas ning ehitusmaksumuseks oli  14,1 miljonit eurot.

Göteborgi Torslanda Kooli projekteerimis- ehitustööde tellijaks oli Göteborgi linn, arhitektiks Stefan Östman ning ehitajaks TUVE Bygg AB. 650 õpilasega kooli brutopind on 9852 m2. Tegemist on  uusehitusega, mille juurde kuulub järgnevalt rekonstueeritav  olemasolev spordihoone.  Uue koolihoone energiakulu on 46 KWh/m2 aastas, sealhulgas kütteenergiakulu 15 KWh/m2 aastas. Ehitusmaksumuseks kujunes 15,3 miljonit eurot.

Kuigi 2013. aasta jaanuaris kehtima hakanud energiatõhususe miinimumnõuded lubavad haridushoonetele energiatõhususarvuks maksimaalselt 200kWh/m2 aastas, siis praktikas on AS-i Amhold tegevdirektor Arvu Mägi sõnul heaks tavaks saanud oluliselt energiasäästlikumad hooned.

 „Koolihoone projekteerimisel ja ehitamisel on oluline, et tervislik sisekeskkond moodustub heast sisekliimast ning headest akustilistest ja valgustustingimustest. Maja peab olema huvitava disainiga, multifunktsionaalne, ökoloogiline ning seejuures majanduslikult optimaalne ehitada, kasutada ning hooldada ja et hoone oleks sotsiaalsete ning kultuuriliste väärtuste kandja,“ tutvustab ta õppehoonete ehitamise peamisi väärtusi.

Amhold AS on Eestis, Soomes ja Rootsis projekteerinud, ehitustöid juhtinud või ehitustööde järelevalvet teinud kokku üle 200 koolitushoonele. 2012. aastal valmisid Amhold AS-i projektide järgi  Soomes  Naantali Kalevannieme Kooli , Vantaa Nikinmäe Lasteaia ja Eestis Tallinna Läänemere ning Kuristiku Gümnaasiumi hoonete ehitustööd. Tegemisel on Rootsis viis, Soomes kuus ning Eestis  üheksa koolitushoone projekteerimistööd.

Amhold AS-i inseneri- ja arhitektiteenuste käive oli 2012. aastal oli 2,25 miljonit eurot, sealhulgas Eestis 1,1 miljonit eurot, Ugandas  718 499,  Soomes 386 140 ja Rootsis 307 416 eurot. Firmas töötab 55 inseneri ja seitse arhitekti.

Selle artikli ilmumist toetas Ehitusuudised.ee suurtoetaja Amhold AS

www.amhold.eu

Loe lisaks:

 

Torslanda uus madala energiatarbega koolihoone Göteborgis, Rootsis: http://www.tidningen.se/index.php/Artiklar/Torslanda/Torslandaskolan-redo-foer-skolstarten http://www.direktpress.se/goteborg/Hisingen/Nyheter/Nya-Torslandaskolan-20-invigs/ http://exakta.se/x-online/sbt/svensk_byggtidning_nr3_2012/#/78/ http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/utbildning,nu_borjar_bygget_av_nya_torslandaskolan http://www.direktpress.se/goteborg/Hisingen/Nyheter/Spadtag-for-nya-Torslandaskolan-/

Torslanda kool kooli alguseks valmis:

Torslanda kool pühitseti sisse:

Torslandaskolan: 

Nüüd algab uue Torslanda kooli ehitus:

Murranguline uus Torslanda kool:

Riksteni Kool, Botkyrka vallas, Rootsis: http://riksten.se/om-riksten/service/rikstens-skola http://www.nyaforetagsaffarer.se/2013/08/19/v%C3%A4lkommen-p%C3%A5-invigning-av-rikstens-skola-i-botkyrka-17919561 http://exakta.se/x-online/sbt/svensk_byggtidning_nr3_2012/#/84/ http://www.fastighetstidningen.se/byggstart-for-rikstens-skola-i-botkyrka/

Riksteni kool Riksteni vabaõhulinnas, Tullinge:

Riksteni kooli sissepühitsemine:

Tervislik rahva kool:

Riksteni kooli ehitus:

Riksten skola
Foto: Amhold AS
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785