3. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: investorid otsivad väljundeid, investeeringute kogumaht kasvas 70%

Colliers International Advisors partner Margus Tinno sõnul on investoritel on vaba raha ja nad ostivad pidevalt kvaliteetse rahavooga kinnistuid ja mõned investorid on ka valmis suuremaid riske võtma

„Suur investeerimisaktiivsus ja jätkuv huvi traditsiooniliste kinnisvarainvesteeringute vastu näitavad, et turul on suures koguses väljundit otsivat spekulatiivset kapitali," märkis Tinno

Pärast äärmiselt head esimest kvartalit jäi Eesti investeerimisturg aktiivseks ka teises kvartalis ja suveperioodil. Eestis 2013. aasta esimeses poolaastas tehtud investeeringute kogumaht oli ca. 70% suurem kui 2012. aasta samal perioodil.

Büroopindade turul on jätkuvalt olulisemad teemad efektiivsus ja parkimine. Üürnikud kolivad suurtelt pindadelt väiksematele ja pindade rentimisel on oluliseks faktoriks parkimiskohtade olemasolu, eriti kui üürile võetud pind on suur ja töötajate parkimiskulud on eelarvesse arvestatud.

Seetõttu eelistatakse väljaspool tasulist parkimisala asuvaid büroohooneid. On märgata, et senised tugevad pinna pakkujad, kes ka piisavalt parkimisvõimalusi pakuvad, võivad selle eelise kaotada kui nad ei rakenda meetmeid pidavavalt suureneva parkimiskohtade nõudluse rahuldamiseks.

„Vanemaid büroohooneid ähvardab pidevalt kasvav vakantsusrisk, kuna nende omanikel on tavaks vältida hoonetesse investeerimist ja loota vaid olemaoleva rendipotentsiaali realiseerimisele. Ma leian, et selline strateegia on lühinägelik, kuna mingil hetkel vajab hoone kindlasti remonti või parendamist konkurentsis püsimiseks. Vastasel juhul langeb hoone lihtsalt turult välja,“ kommenteeris Tinno.

Tegevus kaubanduspindade turul on väga aktiivne ja erinevad kaubanduskeskused annavad jätkuvalt teada uute kaubamärkide turule saabumisest.

Oluliselt toetasid jaemüüjate tegevust ka turistid  - 2013. aasta esimeses pooles Eestis tehtud kulutused kasvasid  eelmise aastaga võrreldes 8,7% ning tegemist on kõigi aegade rekordiga. Siinkohal tuleb ära märkida, et kuna peamised turistiatraktsioonid ja hotellid asuvad kesklinnas, siis suurima kasu saajad asuvad just selles piirkonnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785