18. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrdlus: Tartu linnapeakandidaati-de ehitusplaanid

Küsisime nelja suurima erakonna Tartu linnapeakandidaatidelt, mida nad plaanivad linna ehitada kui nad linnapeaks saavad. Siin on nende poolt laekunud vastused.

Heljo Pikhov, SDE

Et anda ruumi jalakäijatele ja ratturitele, on plaanis panustada jõudsalt jalg- ja rattateedesse. Meie eesmärgiks on rajada kogu linna ulatuses ja linnast väljuvatel peasuundadel ühtne ja ohutu kergteedevõrgustik.Rajame Vanemuise tänavale jalgrattatee, et sellest saaks ühendustänav kesklinna ja Maarjamõisa vahel. Raudtee ületamiseks rajame viadukti või tunneli.

Rajame kesklinna piirile ja linnaserva autode parklaid, et autosõitja saaks sealt edasi  liikuda jalgsi või bussiga.

Et kõik Tartu koolid oleksid head, et kodulähedane  kool oleks lapse ja vanema esimene valik, selleks  teeme kõik koolid korda. Erilist rõhku paneme põhikoolide võimlate ja riietusruumide, tööõpetuse ja loodusainete kabinettide kaasajastamisele.

Loome juurde lasteaiakohti ja teeme korda nootrekeskuse.

Leiame pikalt oodatud Kultuuritehasele sobiva  kinnistu ja ruumi loomelinnakule selle ümber, võites räämas krundid linnale tagasi ja aidates luua uusi loovalade töökohti.

Margus Tsahkna, IRL

Infrastruktuuriobjektid1. Jätkub Ida-Ringtee ehitus, suurim ehitusobjekt  (riik ja linn ühiselt)

2. Jätkub teede ja tänavate tolmuvabaks muutmine (praegu veel ca 30 km kruusakattega teid)3. Jätkub kergliiklusteede ehitus, tööde raskuspunkt peaks olema linnalähedaste ja linna äärealade kergliiklusteede ühendamine. Oluline liikumissuund on Kesklinn-Maarjamõisa, mille kohta hetkel kokku lepitud lahendust pole, selle kallal töötatakse

Haridusobjektid1. Põhimõtteliselt on ette valmistatud või läbitöötamisel nelja munitsipaallasteaia ehituse teema

2. Tamme gümnaasiumi uus hoone, riigi ja linna koostöö3. Raskuskese koolide heakorrastamisel liigub põhikoolide, samuti lasteadeade,  hoonete kordategemisele s.h. energiasäästu meetmete rakendamisele

Huviharidusobjektid

1. Teine katse (Anne) noortekeskuse ehitamiseks2. Lille Maja (noortekeskus) hoone remont3. Koolide staadionide korrastamine (mõnel juhul sisuliselt taastamine, amortisatsioon nii suur)4. Lahenduse otsimine koostöös erasektoriga jalgpalli- ja jäähalli ehituseks. Senised katsed leida projekti partnerit või juhtisikut pole tulemust andnud

Tervishoiuobjektid1. Jätkub (lõpeb) TÜ Kliinikumi teise hoone (Casa Nova II) ehitus.

2. Hooldusravi osakonna toomine Puusepa tänavale praegusesse sisekliiniku hoonesse, osakonna laiendamine 95 kohalt 120-125 kohale3. Seoses riigi esmatasandi ehk pereastisüsteemi reformimise plaaniga on teatav valmisolek kahe sotsiaal- ja tervisekeskuse rajamiseks. Kindlust nende rajamiseks hetkel siiski pole, sest riigi tegelikud kavad selguvad aasta jooksul. 

Hoolekandeobjektid

1. Vaimse Tervise Hooldekeskuse teine etapp (40-50 voodikohta), tuleb teha kohaliku eelarve rahaga, Brüssel ja Tallinn selleks raha ei eralda2. Puiestee tn rehabilitatsioonikeskus (pikaajaliselt töötute, alkohoolikute jne  rehabilitatsioon)3. Juhul, kui riik ei toeta perearstikeskuste arendamist, siis 2 väiksema sotsiaaltöö keskuse ehitamine4. Koostöös AS Hoolekandeteenused (riigi AS) tingimuste loomine toetatud elamise teenuse arendamiseks (teenuse mahu kahekordistamine)

Kultuuriobjektid1. Tartu Linnamuuseumi hoidlahoone ehitus (või rent)

2. Koostöös erasektoriga Kultuurikatla projekti läbitöötamine. Selget lahendust hetkel veel pole

Elamuehitus

1. Munitsipaalelamuehituse käivitamine, suurim vajadus invakorterite järele

Koostöö erasektoriga 1. Koostöö mittetulundussektoriga (korteriühistud jms) jäätmekäitluse, parkimiskorralduse jms arendamise alal

2. Koostöö erasektoriga avalikku huvi pakkuvate objektide ehituse alal (vt eespool jalgpallihall ja jäähall, Waldorfkool, ratsutamisklubi maneež jt)3. Koostöö erasektoriga äriobjektide rajamisel (näikeks tänase Keskkatlamaja piirkonna arendamine, linna roll eelkõige KOV kohustuseks olev infrastruktuur)4. Kaasava eelarve koostamise käigus linnaelanike valitud objektid.

Urmas Kruuse (Reformierakond)

Kõik Reformierakonna põhilubadused on seotud ehitamisega. Need ongi Tartus järgmise nelja aasta kõige prioriteetsemad teemad.

Kui eelnevatel aastatel oleme väga palju tegelenud ühistranspordi kvaliteedi tõstmisega, siis järgneval nelja aastal tahame tegeleda eelkõige jalgratturite ja jalakäijate liikumisvõimaluste parandamisega. Selleks ehitame 100 km uusi kõnni- ja rattateid. See on kolmandik tänasest Tartu kõnniteede kogumahust ning väga ambitsioonikas eesmärk. Kindlasti tegelema ka juba olemasolevate  teede ja terviseradade korrastamisega ning loome neist ühtse võrgustikku.Teie suur valdkond on Tartu koolid ja lasteaiad. Gümnaasiumite hoonete korrastamisega Tartus on jõutud lõpusirgele. Tamme gümnaasium saab uue täielikult renoveeritud hoone Nooruse tänavale. Annelinna gümnaasium vajab veel põhjalikumat remonti. Järgneval neljal aastal on fookuses aga eelkõige põhikoolid. Et hoida Tartu  hariduse kvaliteeti kõrgel tasemel, peame tagama lastele korralikud ja kaasaegsed õppetöö tingimused. Samuti jätkame lasteaiakohtade loomist. Nelja aasta jooksul loodame avada Rukkilille lasteaia laienduse ning uue lasteaia Pepleri tänaval.Suured muutused ootavad ees Raadi linnaosa. Eesti Rahva Muuseumi uue hoone kerkimisega Raadile tahame anda kogu linnaosale uue hingamise. Kindlasti tuleb korda teha ajaloolised ratsarügemendi hooned, Samuti kavandame Raadile filmipaviljoni, mis avab võimaluse hakata Tartus tegelema filmitööstuse arendamisega ning loob linna üle 100 loovtöökoha. Initsiatiivi on Raadi korrastamisel näidanud ka mitmed erategijad – näiteks vanatehnika muuseum, mis oleks kindlasti kena täiendus tekkivale kultuurilinnakule.Lisaks neile kolmele põhiteemale, leiab meie programmist aga hulgaliselt teisigi ehitamisega seotud lubadusi. Siinkohal tasub ära märkida näiteks seeniorite ühendusele Kodukotus oma kodu – eakate vabaaja ja kultuurikeskuse – rajamise, sportimisvõimaluste laiendamiseks täiendava jäähalli ehitamise ja koostöös erasektoriga Sepa ja Annemõisa jalgpallistaadionite väljaarendamise. Kindlasti toetame ka Tartu Ülikooli ja TÜ Kliinikumi meditsiinitaristu arendusi.

Küsitluse tulemusest selgub, et Keskerakonnal Tartus järgmise valitsemise perioodi ajal midagi plaanis ehitada ei ole, sest nad jätsid ehitusuudiste küsimustele vastamata.

Autor: Mariliis Pinn Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785