18. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võrdlus: Pärnu linnapeakandidaati-de ehitusplaanid

Küsisime nelja suurima erakonna Pärnu linnapeakandidaatidelt, mida nad plaanivad linna ehitada kui nad linnapeaks saavad. Siin on nende poolt laekunud vastused. 

Andrei Korobeinik, ReformierakondInnovatsioonikeskus Pärnu kesklinna.

Pakume innovatsioonifirmadele lisaks muule abile soodsat asukohta. Tulemuseks on sünergia firmade vahel ja uued  targad töökohad Pärnus.

Pärnu lennujaam. Uuest Kalevi staadionist saab tipptasemel staadion, kuhu koostöös Kultuuriministeeriumiga suudame tuua rahvusvahelised spordiüritused. Lisaks korrastame ka Raeküla staadioni ja toetame kaasaegse ujula ehitamist Pärnusse, spordiobjekte on rohkemgi.

Muudame Pärnu Lennujaama aastaks 2020 regulaarlendude  sihtkohaks. Arendame Euroopa Liidu fondide abil regulaarlendudeks sobivaks ootesaali ja kohustusliku navigatsioonisüsteemi. See toob linna rohkem  turiste välismaalt ja on oluline ka välisinvestoritele. Koostöös riigiga saavutame ka Rail Balticu peatuse rajamise Pärnusse, selle eesmärgid on samasugused.Kalevi staadion.

Uus sild.

Alustame uue silla ehituseks vajalikke eeltöid, aga remondime ka tänase kesklinna silla. Eesmärgiks on transpordiprobleemide vältiminetulevikus.Jalgrattateed ja terviserajad.

Ehitame 4 aasta jooksul vähemalt 10 kilomeetrit uusi jalgratta- ja rulluisuteid. Paigaldame jalgrattaparklad kesklinna ja randa. Ehitame välja Jaansoni raja ning rahvaspordikeskuse Raeküla terviseraja juurde. Parandame lapsevankriga ja ratastooliga liiklejate liikumisvõimalusi.

Piret Hallik-Sass, SDE

Pärnus on sotsiaaldemokraatide jaoks kõige olulisem keskenduda aastaringselt sissetulekut pakkuvate  töökohtade loomisele, see on oluline ka ehitusvaldkonnas eesmärke seades.

Seega on olulisemad ehitusvaldkonnaga seotud objektid, mille ehitamine aitab luua pärnakatele töökohti ning tagada sissetulekut:

1. Uus sild terviklahendusena, millega on lahendatud ka bussijaama paiknemine, parklakohad ning jõeäärne liiklusskeem

2. Raudteejaam ja raudteeühendus

3. Munitsipaaläripindade ja -elupindade arendus ning kaugtöö- ja tehnoloogiaettevõtete keskkonna loomine Pärnu kesklinnas

4. Õpikeskkonna arendamine: õpilaskodu, lasteaed, koolide korrastamine, praktikabaaside loomine, Koidula Gümnaasiumi renoveerimine ja Keskkonnahariduskeskuse lõpetamine

5. Rüütli tänava ja kesklinna arendamine heaolu-, haridus- ja vabaajakeskuseks

Sotsialdemokraadid näevad Pärnut kui aastaringselt toimekat kuurorti, mille hüvedest peab osa saama iga linnaelanik. Täna on linna suurim probleem vähenev inimvara. 2500 inimest töötab rahvaloenduse andmeil välismaal ning 1500 Harjumaal-Tallinnas. Meie olulisim ülesanne on tuua pered tagasi kokku. Selleks tuleb luua 4000 uut motiveerivat töökohta.

Ehitusobjektide osas arendame ja ehitame välja eelkõige need objektid või keskkonnad, mis loovad eeldused uute töökohtade tekkimiseks, et kindlustada linnaelanikele sissetulek.

Ehitatavatest objektidest loovad selleks võimalused kõigepealt hästi välja kujundatud transpordisõlmed ja ühendusteed (uus sild, bussijaam koos linnaliinide ümberistumiskeskusega, raudtee ja raudteejaam, veetransport, lennuühendused).

Pärnus on hea elada ning head ühendusteed loovad tingimused kaugtöökohtade ning tehnoloogiavaldkonna töökohtade paiknemisele Pärnus. Korrastame linna äripinnad ning loome kesklinnas tehnoloogiaettevõtetele keskkonna ning kaugtöökeskuse. Jääme tehtud otsuste juurde ning arendame välja Loode-Pärnu tööstuspiirkonna.

Pärnu saab oluliselt suurendada siin õppivate ja õpetavate inimeste hulka, sest õpitöö tsükkel septembrist maini langeb turismi madalajale ning kasutab juba loodud infrastruktuuri. Pakutavate erialade tugevdamiseks ja valiku suurendamiseks investeerime haridusasutustesse. Hoolitseme lasteaiakohtade lisandumise eest. Ehitame valmis õpilaskodu ning aitame koolidel luua Pärnusse praktikabaase. Ehitame valmis Keskkonnahariduskeskuse ning renoveerime Pärnu Koidula Gümnaasiumi.

Pärnu ülerahvastatus suveperioodil raskendab aastaringse eluaseme üürimist. Munitsipaalpindade arendamisega plaanime eluasemete kättesaadavust parandada ning Pärnusse tuua vajalikke spetsialiste.

Pärnu atraktiivsuse tõstmiseks madalhooajal oleme valmis investeerima kogupere teemakeskuse ja muude atraktsioonide tekkimisse ning Rüütli tn piirkonna muutmiseks aktiivseks heaolu-, haridus- ja vabaajateenuste piirkonnaks koos Pika tänava muutmisega terviklikuks linnaruumiks.

Pärnu on erandlik linn selle poolest, et praegu juhib Pärnu linna Toomas Kivimägi, kes ei kuulu ühtegi erakonda. Sellegi poolest uuris Ehitusuudiste toimetus, millised plaanid on temal, juhul kui ta jätkab linnapeana.

1. Mahult suurim ja linna jaoks olulisim on Rail Baltic.

Järgnevasse nelja aastasse jäävad küll rohkem ettevalmistustööd, reaalsed ehitustööd peaks algama EL järgneva rahastamisperioodi lõpul (2018-2019); maksumus ca 4 miljonit eurot. või alternatiivina kaaluda nn moodullasteaedade rajamist. Lisaks sellele plaaanime 3-4 lasteaia kapitaalremonti (1-1,5 miljonit eurot per lasteaed);

2. Pärnu linna vajab kindlasti uut silda üle Pärnu jõe.

Sillaosa maksumus ca 15-16 miljonit eurot. Ehitus sõltub vastava EL rahastusmeetme olemasolust. Pärnu linn on valmis panustama läbi kaasfinantseeringu (10-15%) oma eelarvest;3. Kavas on kahe kooli kapitaalremont ja ühe kooli juurdeehitus.

Koidula Gümnaasiumi ehitusmaksumus ca 6,3 miljonit eurot, Vanalinna Põhikooli kapitaalremont samas suurusjärgus. Juurdeehitus maksumusega ca 1,4 miljonit eurot on kavas Pärnu Ühisgümnaasiumile; Tunnustavalt tahan märkida erakapitali initsiatiivil toimuvat juurdeehitust Sütevaka Humanitaargümnaasiumi hoonele;4. Kalevi staadioni - linna esindusstaadioni ehitus -

5. Lasteaiakohtade puuduse leevendamiseks tuleb ehitada kas üks uus lasteaed

6. Teedeehitus. ja tehakse sinna juurdeehitus. Samuti erakapitali rahastamisel valmib järgmisel aastal Pärnus uus ja moodne kino.

Mõned täiesti uued sõiduteed pluss mitmed kilomeetrid kergliiklusteid.7. Erakapitali rahastamisel renoveeritakse Mudaravila

8. RKAS on kavandamas suuremahulisi ehitustöid politsei ja päästekeskuse üleviimiseks Tammsaare puiestee endise sõjaväeosa territooriumile;

9. Kavandame Koidula ujula rekonstrueerimist või uue ehitamist - maksumus 1-3 miljonit eurot;

10. Nooruse maja juurde-ehitus. Linn valmis kaasrahastama.

11. Väga suur ja põnev, ent ka samavõrra keerukam ja väljakutsuvam on Läänemereäärsete riikide kunstipargi rajamine Pärnusse.

"Eelnev on väike ülevaade kavandatavatest avaliku sektori investeeringutes pluss investeeringud linnavarasse (Mudaravila ja Sütevaka) või selgelt avalikku funktsiooni kandev kino erakpaitali rahastamisel," märgib Kivimägi.

Andres Metsoja IRL

1. Ehitame juurde munitsipaallasteaia  kohti ning teeme koostööd erasektoriga lasteaiakohtade tagamiseks. Remondime plaanipäraselt koole ja lasteaedu.

2. Ehitame välja tervikliku linna ja linnalähiümbrust teenindava kergliiklusteede võrgustiku3. Arendame Reiu-Raeküla tervisespordirada4. Ehitame Pärnusse Turismiarenduse kompetentsikeskuse5. Ehitame uue kaasaegse bussiterminali6. Seome Rail Baltica trassi Pärnu kaubajaamaga, tagamaks maakonna ettevõtetele tõhusama transpordiühenduse.7. Ehitame Pärnumaale esindusstaadioni8. Toetame nii Pärnu kui Pärnumaa jahimeeste ja laskespordihuviliste jaoks kaasaegse laskespordikompleksi loomist Pärnus9. Toetame Pärnu lennuvälja rekonstrueerimist ja panustame selle käigus hoidmisse.10. Remondime teid ja kesklinna silla

Lisaks jätkame riigigümnaasiumi rajamise idee realiseerimist läbi ehitustegevuse Koidula Gümnaasiumi hoone baasil. Ühtlasi toetame Riigi Kinnisvara AS tegevust riigimaja projekti realiseerimiseks Pärnus. Lottemaa ehitamise käivitamist puudutava seemneraha eraldamise  ja juurdepääsu tee rajamisega seonduvad otsused täidame esimeste seas.

Sarnaselt Tartule, ei plaani Keskerakond Pärnusse midagi uut rajada, ega renoveerida.

Autor: Mariliis Pinn Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785