Autor: Alyona Stadnik • 4. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ehtisuturu seis lööb ettevõtjate sihid sassi

Eesti ehitusettevõtjate meeleolu on suhteliselt pessimistlik – paljud on tänavuseks prognoosinud käibelanguse ega näe ka järgmist aastat paremana.

Konjunktuuriinstituudi augustikuisest ehitusbaromeetrist selgub, et sektori turukonjunktuur on halvenenud ja 27%-l ettevõtteist on tellimusi tavalisest vähem.

"Eks ta nii ongi, baromeeter näitab õiget olukorda. Terve see aasta on selline, et kõikidel on töönälg," kinnitas ASi Paide MEK juht Janek Lohu. Ta selgitas, et kui on konkurss, siis osaleb seal umbes 15-20 ettevõtet. "Praegu on riigi panus täielikult puudu, sellepärast see majandus kidub ka, et ei tule riigipoolseid investeeringuid, makse jne," lausus ta.

Baromeeter näitab, et ehitustööde hinnad on jäänud stabiilseks. "Mõne pakkumise järgi vaatad küll, et hinnad langevad. Pakutakse väga odavat hinda, vahel tundub, et alla omahinna," tõdes Lohu. "Selline tunne on, et tahetakse lihtsalt midagi kätte saada, et oleks tegevus. Masutunne tuleb peale uuesti."

ASi Maru Ehitus juhi Tõnu Kulli sõnul pole neil tellimustemaht palju vähenenud. "Ehitus on valdkond, mis toimib siis hästi, kui inimestel on kindlustunne tuleviku suhtes. Kui seda pole, siis ehitus on kallis tegevus ja neid investeeringuid lükatakse edasi," sõnas ta.

ASi Skanska juhi Andres Aaviku sõnul oli mullu teada, et ehitussektoris tuleb langus pärast kvoodirahade lõppu. "See aasta tuleb raske ja järgmine aasta veel raskem," märkis ta. Aavik lisas, et siia tuleb juurde panna ka Soome majanduse vaikne langus.

Harju Ehitus ASi juhi Aare Neudorfi sõnul on fakt see, et Eesti turu jaoks on tegijaid liiga palju. "See ongi kogu traagika," tõdes ta. "Kui oleks üks suur tegija, siis oleks kõik väga hästi," lisas ta.

Milliseks prognoosivad ehitusfirmade juhid järgmist aastat, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785