29. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Mustamäele kerkib kaasaegne kirikuhoone

28. augusti õhtul selgus Mustamäe Maarja Magdaleena kiriku arhitektuurivõistluse võitja. Kavandatavale kirikukompleksile parim arhitektuurne lahendus oli võidutöö nimega Fiat Lux

Võifutöö autoriteks on arhitektid Risto Parve, Kai Süda, Martin Kinks, Margit Valma ja arhitektuuriteadlane Mait Väljas (KARISMA arhitektid OÜ). Võidutöö preemia suurus on 5000 eurot.

Ehkki Mustamäe Maarja Magdaleena kirik on tulevikus multifunktsionaalne, pidas žürii väga oluliseks, et kirik oleks ka eemalt kirikuna äratuntav. Otsiti hoonet kui märki, mis loob kohale uue kvaliteedi, sakraalse ja kaasaegse sümbioosi.

Žürii hindas võidutöö puhul lihtsat ja meeldejäävat üldkujundit, milles teadlikult puudub liialdatud monumentaalsus. Tervikuna vastab töö hästi sotsiaalkiriku eesmärkidele. Suureks väärtuseks ka hoone energiaökonoomsus, millega autorid on juba eskiisi koostamisel arvesse võtnud. Mustamäe Maarja Magdaleena kiriku arhitektuurivõistlusele laekus 31 tööd, millest žürii valis välja neli preemiasaajat. Ideekavandite puhul hinnati hoone arhitektuurset kvaliteeti ja sobivust kirikuhooneks, ruumiplaneeringu professionaalsust ja funktsionaalset sobivust ning võimet luua uus ja eriline koht Mustamäe paneelmajade vahele.

Preemeeriti parimaid

 Teise preemia vääriliseks valis žürii võidutöö nimega "Õhuke koht". Autoriteks Arhitektuurinurk OÜ arhitektid Pille Noole, Üllar Ambos, Kaisa Lasner, Kerttu Karjust ja Jiannis Lykouras.

Kolmanda preemia pälvis võistlustöö nimega "Tee", mille autoriks on Villem Tomiste (OÜ Stuudio Tallinn).

 Ostupreemia väärtuses 1250 eurot anti välja võistlustööle nimega "Nimrod", autoriteks Emil Urbel, Mari Renno ja Ainar Luik (Arhitektuuribüroo Emil Urbel OÜ).  Tunnustatud said tööd: "Sandlipuu õis" (autoriteks on Kadarik Tüür Arhitektid OÜ arhitektid Ott Kadarik, Mihkel Tüür, Aleksei Petrov, Tanel Trepp ja Maarja Tüür), "Dio" (autoriteks on Alver Arhitektid OÜ arhitektid Andres Alver, Sven Koppel, Tarmo Laht, Ulla Saar ja Indrek Rünkla) ning "Kiriku allee" (autoriteks on OÜ Sport arhitektid Tõnu Laanemäe, Martin McLean ja Tiit Sild).

Võistlustöödega on võimalik tutvuda alates 11.septembrist Eesti Arhitektuurimuuseumis. Näitus jääb avatuks septembri lõpuni.

 Võistluse korraldas EELK Konsistoorium, kaaskorraldajaiks EELK Mustamäe Maarja Magdaleena kogudus ja Eesti Arhitektide Liit.

Mustamäe Maarja Magdaleena kiriku arhitektuurivõistluse võidutöö FIAT LUX
Foto: KARISMA arhitektid OÜ
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785