Autor: Katariina Krjutškova • 5. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordeconi vaidlus väikeosanikuga kimbutab aktsiahinda

Nordecon pole veel teavitanud väikeaktsionäre maikuus jõustunud kohtuotsusest, mis võib börsiettevõtte aktsia hinda analüütikute hinnangul langetada peaaegu 2% ja neelata ligi kümnendiku ettevõtte vabast rahast.

Mulluses majandusaasta aruandes teatab Nordecon, et neil on pooleli kohtutee väikeosaniku Aivar Noormetsaga, kes nõuab neilt kohtu kaudu peaaegu 600 000 eurot. Mais päädis vaidlus Nordeconi kaotusega, sest riigikohus jättis börsiettevõtte kassatsioonikaebuse rahuldamata. Riigikohtu lahnedist tulenevalt pidi börsiettevõte kuu aja jooksul väikeosanikule raha ära maksma, aga pole seda siiani teinud.

Üle 600 000-eurone nõue tekkis ühe osaluse müügilepingu tõttu, mis sõlmiti Nordeconi ja selle tütarfirma Euroconi väikeosaniku Noormetsa vahel enne majanduskriisi algust. Nordeconi juhi Jaano Vinki kinnitusel pole Noormets tütarfirmas osaluse eest maksnud. "Ta sai osaluse selleks, et tal oleks motivatsiooni ja tahtmist seda asja vedada," lisab Vink.

Noormets suunas ehitusfirma tegevust Ukraina turul läbi Euroconi (nüüd Eurocon Vara OÜ) tütarettevõtte Eurocon Ukraine TOV. See firma ehitas Kiievisse Hillar Tederile hüpermarketi O'Key, USA saatkonna parkimismaja, Slavutisi õlletehase juurdeehitise ja kaubanduskeskuse Lvivi. Buumiga sai aga ostetud nii palju objekte, et ühel hetkel kadus Noormetsal ettevõttes toimuva üle kontroll. Väikeosanik tegi Nordeconile ettepaneku oma osalus müüa.

Esialgu ostis Nordecon väiksema osa Noormetsa aktsiatest 7,44 miljoni krooniga. Lepingu järgi oli Noormetsal õigus pärast 2009. aasta majandustulemuste selgumist nõuda ülejäänud 5,66-protsendilise osaluse väljaostmist vähemalt 8,43 miljoni krooniga. Tol hetkel oli see summa umbes pool aktsiate väärtusest ja sai lepingusse kirjutatud juhuks, kui ettevõte peaks vahepeal väärtust kaotama või pankrotti minema, selgitas Noormets.

2009. aasta majandusaasta tulemused Ukrainas olid ehmatavad. Majanduskriisi tõttu ehitusturg praktiliselt seiskus. Kui veel 2008. aastal oli käive ligi 440 miljonit krooni, langes järgmiseks aastaks 73,7 miljoni kroonini. Vähendati töötajate arvu ja koliti uuele kontoripinnale. Aina kehvemate majandusnäitajatega ettevõte jäi 2010. aastaks 4,6 miljoni krooniga kahjumisse.

Nordecon jättis Noormetsale 8,5 miljonit krooni osaluse eest maksmata.

Milline on osapoolte nägemus toimunust, loe tänase Äripäeva paberlehest.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785