13. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: prognoosid räägivad mahtude vähenemisest

I kvartalis 2013 kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive võrreldes eelmise aastaga veidi enam kui kümnendiku võrra – 76,1 miljoni euroni.

"Peab toonitama, et I kvartal on ehitusmaterjalitööstuse jaoks teistest kvartalitest oluliselt vähemtähtsam, seetõttu ei ole põhjust eriliseks rõõmustamiseks," märgib Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht Enno Rebane. "Prognoosid kõnelevad ehitusmahtude vähenemisest nii 2013. kui 2014. aastal."

"Teistest veidi enam on kasvanud betoonelementide, seinamaterjalide ja betoonisegude müük. Väiksema kasvuga on eelmise aasta I kvartaliga võrreldes avatäidete, killustiku ja kuivsegude müük. Väikeses miinuses on soojustusmaterjalide müük, mis on ilmselt seotud kvoodirahade äralangemisega. Miinuses on ka sillutuskivide müük, mida aga pole mõtet tõsiselt võtta, sest tavapäraselt on lumeoludest tulenevalt sillutise müük I kvartalis alati väike," märgib Rebane.

2012. a esimese kolme kuu jooksul eksporditi toodangut 31,2  miljoni euro eest, see on ca 1,5 miljonit eurot enam kui mullu.

"Suurema osa oma toodangust ekspordivad avatäidete tootjad AS Metus-Est ja AS Saajos. Metus paistis silma väga hea käibe ja eksportkäibe kasvuga. Heade eksporditulemustega paistavad silma betoonelementide valmistajad AS Muuga Betoonelement, AS Lasbet Tootmine ja AS TMB," toob Rebane välja.

"Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Fenestra, AS Malmerk Fassaadid, AS T-Tammer ja AS Viking Window, lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, katusekivide pakkuja OÜ Monier ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast," lisab ta.

Ettevõtete käibe järgi (2013. a 3 kuud, miljonit eurot)

1. Krimelte OÜ     11,3

2. AS Pipelife Eesti     5,63. AS Metus-Est     5,34. AS Saint-Gobain Ehitustooted   4,7 5. AS TMB      4,16. AS Nordkalk     4,07. AS E-Betoonelement    3,58. AS Rudus      2,99. AS Muuga Betoonelement    2,710. AS Talot      2,1

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785