4. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: tehingute arv tegi uue masujärgse rekordi

Pindi Indeks tõusis mais 3,5% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 959 eurot.

Aprillis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 927 eur/m². Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses veel 31 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 eur/m²) on Pindi Indeks 53,6 protsendi võrra kõrgemal.

Kui aprillis tehti antud linnades 1170 korteriomandi tehingut, siis mais aktiivsus veidi tõusis, jäädes 1184 tehinguni, mis on ka kõrgeim masujärgne tulemus. Mullu mais sooritati indeksilinnades kokku aga vaid 934 tehingut.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi üheksa aastase ajaloo.

Küttesüsteem määrab hinna

Üha rohkem ostjaid valib endale kinnisvaraobjekti kõrvalkulude järgi, peamiselt välditakse ebaefektiivsete küttelahendustega elamispindu ning suuri ühistulaenusid.

„Kui suured ühistulaenud on kinnisvara müümisel valupunktiks olnud juba aastaid, siis nüüd jälgitakse üha kiivamalt ka küttekulusid, kuna ka need võivad erineda juba mitu korda,“ ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

„Täpiks i-tähel oli elektrienergia kallinemine aasta algusest, mis viis elektriküttega elamispinnad sisuliselt konkurentsist,“ lausus ta. „Eramute puhul on võimalik veel hind alla kaubelda ja küttesüsteem välja vahetada, kuid elektriküttega korterite omanikud on tõeliselt õnnetus seisus- isegi hinna langetamisel püsib huvi leige,“ lausus Sooman.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785