Autor: Mariliis Pinn • 21. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruukki juht: väljakutsed sunnivad energiatõhususele

Teraskonstruktsioonide ja terasetootja RUUKKi tegevjuht Sakari Tamminen rääkis Ehituse lehele teraskonstruktsioonidest, uutest innovaatilistest ja energiatõhusatest lähenemistest.

Mida uut teraskonstruktsioonide maailmas?

Terasest on ehituses palju kasu - struktuurid on kerged, ehitusajad on lühikesed ja materjalid on väga ümbertöödeldavad. Praegu otsivad kliendid täiuslikumaid energiasäästu lahendusi. Tänu heale taaskasutusele ja pikkale elueale on terasesel kõrged  LEEAD ja BREEAM näitajad (keskkonnamõju hindamise meetodid ja reitingusüsteemid hoonetel - LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) ja BREEAM (BRE keskkonnamõju hindamise meetod). Ka on ehituses järjest rohkem kaustusele hakatud võtma spetsiaalseid ja ülitugevaid eriteraseid.

Inimesed pööravad järjest rohkem tähelepanu energiale ja selle säästmisele. Millised on uued lahendused?Pakume energiatõhusaid teraselahendusi paremaks eluks. See tähendab, et energiatõhusus on lahutamatu osa meie tootetest ja uuendustest. Osaleme kogu hoone elutsüklis, ehitamisest ja projekteerimise etapist kuni teras materjali korduskasutamise või ringlussevõtuni.

Meie tooted ja komponendid säästavad energiat või kasutavad taastuvenergiat. Meie uusim innovatsiivne lahendus on Ruukki Classic Solar Thermal katus, mis genereerib päikesenergiast nii sooja tarbevee kui ka kütte. Soojuskollektor on täielikult integreeritud Ruukki Classic katusesse. Teine uuendus, mis püüab taastuvenergiat on Ruukki energia vai, mida saab kasutada hoonete vundamendina, et ammutada maa-soojuspumbaga kütmiseks ja jahutamiseks energiat, selle asemel et kasutada eraldi süsteeme.

Meie energiasäästu toodete hulka kuuluvad muu hulgas täielikult taaskasutatavad ja korduvkasutatavad Ruukki Fife paneel ja Ruukki energia paneeli süsteem. Soomes energia paneelid näiteks aitavad saavutada kuni 30% kokkuhoidu küttekuludelt aastas.

Mida teeb Ruuki, et olla ettevõttena energiatõhusam? Oleme pühendunud sellele, et pidevalt parandada energiatõhusust oma toimingutes nagu terase tootmine. Ruukki on üks energiatõhusamaid rauatootjaid kogu maailmas ja kasutab peaaegu minimaalset koksisöe kogust, mis võimalik kaasaegsete tehniliste vahenditega. Tugevad uurimis ja arendusinimesed ettevõttes aitavad arendada kvaliteetseid tooteid arvestades turu ja erinevate tööstusharude vajadusi. Arendades pidevalt energiatõhusaid toodeteis saavad kliendid vähendada riske, mis on seotud keskkonnaküsimustega.

Kui oluline on energiasäästlikuks?Peame astuma vastu globaalsetele väljakutsetele nagu rahvastiku kasv, suurendades energiatõhususe määrasid ja energia hindu, mis on tekitanud vajaduse parandada energiatõhusust. Kasvavad kütusehinnad survestavad inimesi ja annab meile võimaluse arendada energiatõhusaid lahendusi energia tootmiseks ja kasutamisel. Kuigi peamine põhjendus energatõhususel on kulude kokk hoid, on Euroopa Liidu 20/20/20 määrus kannustav. See tähendab seda, et aastaks 2020 on vaja kasvuhoonegaaside heitkoguseid vähendada 20% ja kuni 20% energiast peab olema taastuvatest allikatest toodetud. On oluline, et otsida uusi lahendusi, mis aitavad energiat säästa.

-------------------

Ruukki tegeleb terase ja teraskonstruktsioonidega. Ettevõttes töötab on umbes 9000 töötajat ning edasimüüjate võrgustik tegutseb 30 riigis, sh Põhjamaad, Venemaa ja muud Euroopa riigid ning tekkivad turud, nagu India, Hiina ja Lõuna-Ameerika. 2012. aasta müügi netokäive oli kokku 2,8 miljardit eurot. Ettevõtte aktsiad on noteeritud NASDAQ OMX Helsingi börsil.

Katus kütab, vundament jahutab

Moodsas hoones võib ühel elemendil olla mitu funktsiooni.

"Kaasaekses väikeeramus moodustab enamuse energiatarbimisest küte ja sooja tarbevee tootmine,” selgitas Design-Talot tegevjuht Saku Sipola. Seetõttu asuti koos Ruukkiga uusi lahendusi otsima.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785