Autor: Kadri Põlendik • 20. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olukord kinnisvaras: välisinvestori huvi on liikunud Tallinnast Riiga

Eestis investeerivad kinnisvarasse põhiliselt sellised välisinvestorid, kes on siinsel turul juba kaua tegutsenud. Uusi tulijaid huvitab Tallinn, aga pigem on tähelepanu liikunud hoopis lätlaste juurde.

“Me oleme rahvusvaheline ettevõte ja tegeleme ka oma klientide kinnisvaraga. Kohtume rootslaste või inglastega ja räägime, et meil on siin tore turg ja kas kliendid ei tahaks siia raha tuua. Ainsad, kellel on huvi siia tulla, on fondid, neid huvitavad suure rahavooga projektid, näiteks kaubanduskeskused,” rääkis DTZ Kinnisvaraeksperdi Pärnu kontori juhataja Janno Peterson oma kogemusest investorite meelitamisel.

Tema sõnul tunnevad investorid pigem huvi Riia vastu, kus on ka rohkem Vene investoreid. Vene huvist on räägitud ka Eestis, kuid Peterson tõdes, et tema ei ole seda veel realiseerumas näinud. “Pärnusse nad väga ei jõua, sest koht on väike ja siin puudub see nii-öelda bling-bling, mida nad käivad nautimas Riias ja Jurmalas, kus saab ennast ja oma vara rohkem näidata. Seal saab investeeringu vastu ka ametliku elamisloa,” rääkis Peterson 

Jaanus Kosemaa, kelle sõnul vaatavad Eesti arendajad naaberriikide poole, sest siinne turg hakkab neile väikseks jääma, kuna mahud on kasvanud.

Miks investorid siia ei tule?

Kosemaa sõnul jagatakse praegu siinseid objekte kogu aeg ühe ja sama

ringi investorite vahel. Viimastel aastatel ei ole uusi tulnud, kuigi neid on üritatud siia meelitada. Tema hinnangul on põhjus selles, et turg on liiga väike. “Mitte et objekte otseselt puudu oleks, aga kuna turg on väike, on ka objektid väikesed ja suurte investeerimisfondide jaoks on võimalik ostetav maht liiga väike,” põhjendas Kosemaa.

Loe pikemalt 20. mai Äripäeva paberlehest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785