Autor: Piret Reiljan • 9. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bauhof uurimise all

Ehitus- ja aiakaupade jaemüüja Bauhof on kriminaaluurimise all, kuna sundis hankelepingutes partnereid enesele kõige odavamalt kaupa müüma.

"Olen Bauhof Groupi lepinguline esindaja. Kahjuks ei saa meie Teie küsimusi kommenteerida," oli kõik, mida Bauhofi esindava Varuli büroo advokaat Triinu Kinkar Äripäevale kommentaariks ütles. Bauhofi juhatuse liige ja üks omanikest Martin Petjärv palus küsimusi kirjalikult, vastus laekus aga juba advokaadilt.

Prokuratuur alustas 2010. aasta kevadel toona Ehitus Service OÜ nime kandnud Bauhof Group ASi hankelepingute uurimiseks kriminaalmenetlust. Lepingud, mida uuritakse, on niisiis sõlmitud kolm ja enam aastat tagasi, kuid kriminaalmenetlus kestab siiani.

Äripäevale jutustas oma loo üks Bauhofi endistest hankijatest, kes samuti uurimise alla sattus. Toimetusele on hankija teada, kuid tema palvel jätame isiku nime avaldamata. Hankija sõlmis toonase Ehitus Service'iga lepingu 2010. aastal. Lepingus olid karmid ja hankija sõnul erakordsed tingimused, mis kohustasid hankijat müüma oma kaupa kõige odavamalt Ehitus Service'ile ning piiratud oli ka hankija vabadus isiklikus jaemüügikanalis vabalt toimetada. Sisuliselt nõudis praegune Bauhof endale kontrolli kogu hankijate hinnapoliitika üle.

"Me vaidlesime nende punktide üle pikalt, aga teiselt poolt järeleandmisi polnud," meenutas hankija. Umbes aasta aega pärast lepingu sõlmimist, 2011. aastal, soovis Bauhof selgitusi andmata lepingut muuta ning loobus kirjeldatud hinnapoliitikat reguleerivatest punktidest. Siis ei teadnud hankija veel, et käimas on uurimine. See sai teatavaks alles tänavu, kui konkurentsiameti esindaja kutsus ettevõtja kohvile ja teatas, et hankija suhtes on käimas kriminaalasi. Et leping on kahepoolne, sattusid uurimise alla ka hankijad. Äripäeva allika sõnul on mitmed hankijad sõlminud prokuratuuriga kokkuleppe juhtumi osas.

Loe neljapäevasest Äripäevast, mida arvavad Bauhofi juhtumist konkurendid ja potentsiaalsed hankijad.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785