6. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas alustati Eesti esimese rohebüroo ehitust

Sel nädalal alustati Tallinnas Sõpruse puiesteel Eesti esimese Green Building kontseptsiooni järgiva kontorihoone rajamist, mille projekteerimisel ja ehitamisel kasutatavad lahendused on ligi kaks korda energiasäästlikumad, kui nõuavad täna Eestis kehtivad ehitusnormid.

“Kevadel 2014 Sõpruse puiesteel valmivas büroohoones tagavad soojustuse, kütte-, ventilatsiooni- ja elektrilahendused selle, et energiatarbimine on viidud nii madalale kui võimalik,” selgitas hoone arendaja ning ehitaja Mitt & Perlebach OÜ arendusjuht Henri Laks.

Hoone projekteeris Pluss Arhitektid ning ehitajaks on Mitt & Pertelbach ise. Hoone valmimise tähtajaks on seatud kevad 2014.

"Ehituse maksumus on ca 2,6 miljonit eurot ja on tavapärase ärihoone rajamisega sarnases suurusjärgus. Kui näiteks soojustuse osa ja päikesekaitsesirmide ehitus on küll tavapärase majaga võrreldes lisakulu, siis samas saab sellest tulenevalt mõnevõrra kokku hoida kütte- ja jahutusüsteemide võimsuselt," märkis Laks ehitusuudistele.

Tema sõnul tähendab uus büroohoone kasutajatele lisaks maailmavaatelisele argumendile tavamajadega võrreldes ka oluliselt madalamaid kommunaalkulusid.

Hoone ehitust alustatakse 65 maa-aluse energiavaia paigaldamisega, millega on tagatud kuni 50% soodsam talvine ruumide kütmine ja suvine jahutamine. Nii fassaadi, akende kui katuse soojustus saab olema üle pooleteise korra tõhusam kui tavalistel büroohoonetel. Maja üldpindade siseviimistluses on kasutatud võimalikult palju looduslikke materjale ning hoone üldruumid varustatakse energiasäästlike LED valgustitega.

Lisaks ühisveevärgile ehitatakse hoone alla spetsiaalne vihmaveemahuti, kuhu kogutakse kokku hoone katuselt sademevesi, mida kasutatakse pärast filtreerimist näiteks tualettruumides. Hoonesse luuakse jalgrataste hoiuruum koos pesemisvõimalusega ning parklasse elektriautode laadimiskoht.

Hoone üüriprotsessi eest vastutav Seven Real Estate Advisors konsultant Katja Kesselman-Zupsman ütles, et rajatavat maja võib tõesti nimetada esimeseks keskkonnasäästlikkust ja energiaefektiivsust rõhutavaks büroohooneks Eestis. “Oma erilise identiteedi ja loodussäästva kontseptsiooni tõttu tuntakse Sõpruse pst 157 kontoripindade vastu juba täna aktiivselt huvi,” lisas maakler.

Tallinnasse, aadressile Sõpruse puiestee 157, kerkiva rohelise mõtteviisi maja neljal korrusel saab olema 2500 ruutmeetrit üüritavat pinda ning 76 parkimiskohta.

Milline hoone oli antud hoonele eeskujuks?

Laks: "Eestis ühtegi sarnast ärihoonet ehitatud ei ole, seetõttu võib lähimaks eeskujuks tuua Lääne-Euroopas vastavalt Green Buildingu kontseptsioonile ehitatud avalikud (büroohooned, pangad) hooned."

Kas tegemist on peaaegu liginullenergiahoonega?

Laks."Õigem oleks öelda, et tegemist on madalenergiamajaga: hoone soojuskaod on väikesed, tehnosüsteemid energiatõhusad, hoone välispiirete soojuskadu on väike, kasutatakse maakütet, hoone fassaadile päikese kaitseks paigaldatud päiksekaitsesirmid ja -ribid, vihmavett kogutakse kokku ja kasutatakse tualettruumides."

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785