6. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektuuribüroo PLUSS võitis rahvusvahelise konkursi

Eesti büroole tõi võidu Eesti suurima, 93 350 ruutmeetri suuruse Panorama City hoone projekteerimisel laialdaselt rakendatud BIM tarkvara innovaatiline kasutamine.

„Eesti arhitektuuribüroole on see auhind tähelepanuväärne tunnustus ka seetõttu, et me suutsime luua lisandväärtust kõigile osapooltele – tellijale, ehitajale ja projekteerijale,” rääkis Arhitektuuribüroo PLUSS juhatuse esimees Katrin Ventsel.

„Esikoha vääriliseks hinnati Panorama City eelkõige ülidetailsete arhitektuurse, konstruktiivse ja eriosade mudelite liitmisel saadud terve hoone BIM mudeli tõttu. Alates eelprojekti faasist on koostöös ehituse peatöövõtja Merko Ehitus Eesti ASi ja tellijaga Panorama City OÜga otsitud võimalusi mudelite kasutamiseks ehituse faasis ning hiljem ka halduses.”

„BIM koondmudeli kasutamine muudab keeruka projekti vigade tuvastamise ning lahenduste koordineerimise oluliselt lihtsamaks ning kiiremaks,” rääkis Arhitektuuribüroo PLUSS projektijuht Tanel Friedenthal.

„Tekla BIMsight tarkvara kasutades oleme loonud sellise 3D mudelprojekteerimise lahendi, millest saavad kasu kõik Panorama City ehitusega seotud osapooled. BIMsight andis meile võimaluse koondada kogu mudelitega seotud andmevahetus virtuaalsesse pilve – kasutades failivahetuskeskkonda Dropbox, kus on kõikidel projekti osapooltel reaalajas võimalik näha sisseviidud uuendusi ning jagada kommentaare,“ märkis Friedenthal.

Friedenthali sõnul on BIMsight’i väga mugav kasutada ka neil, kes pole IT-ga sina peal – tarkvara on lihtne ja loogiline ning ei vaja erikoolituse läbimist. Eesmärgiks oli leida lahendus, mille rakendamine ehitusplatsil oleks käepärane kõikidele ehitusmeeskonna liikmetele ning ei tingiks vajadust ülikallite tarkvaralitsentside soetamiseks ega eraldi personali koolitamiseks.

„3D mudelprojekteerimise kasutamine on olnud kauakaalutud soov ja arendusmeeskond on sellega hästi kaasa tulnud,“ sõnas Panorama City kaubanduskeskust arendava E.L.L. Kinnisvara ASi projektijuht Kalev Aasrand.

„3D modelleerimise kasutuselevõttu ehitus-, projekteerimis- ja haldusvaldkonnas võib võrrelda heli või värvi lisandumisega mustvalgele tummfilmile või projekteerimise üleminekuga paberilt digitaalseks. Oleme saanud käepärase töövahendi projekteerijate ideede visualiseerimiseks,” lisas Aasrand.

„Tänu uuele tarkvarale on võimalik mõistliku mahuga andmemassiivi vaadelda ruumilise kujundina, liikuda kujundi sees ja ümber ning leida sobivaid vaatekohti, teha lõikeid, võtta mõõte, teha väljavõtteid uuritavast materjalist ja jagada seda infot,” rääkis Aasrand. „Mudel võimaldab vaadelda erinevaid hoone konstruktsioone ja osi ükshaaval, valitud rühmade kaupa või kõike koos ja leida üles konflikte erinevate osade paiknemises. Loodetavasti aitab see vältida projekteerimisvigu, mis pahatihti avalduvad ja vajavad kiiret parandamist hilisemas kiires ehitusfaasis.“

Konkursi läbiviijaks oli Soome tarkvaratootja Tekla, kes korraldas auhinnalise rahvusvahelise konkursi.

Panorama City on 2015. aasta kevadel avatav Eesti suurim moe- ja kogupere meelelahutuskeskus 

Panorama City
Foto: Arhitektuuribüroo PLUSS
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785