23. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbe: projekteerijate suurim väljakutse on eksport

Eesti Projektbüroode Liidu juhatuse esimees Tõnis Tarbe tõdes liidu aasta koosolekul, et projekteerijate ergutamiseks tuleb aktiivselt võtta osa uutest võimalustest, näiteks virtuaalsest pilves projekteerimisest.

„Oleme üritanud aktiveerida rahvusvahelist koostööd ja seni on olnud hea koostöö naaberriikidega (Balti riigid ja Põhjamaad - toim). Samas peaksime rahvusvahelist koostööd rohkem kajastama. Selleks tuleks aktiivselt osaleda Insenerkonsultantide Rahvusvahelistel konverentsidel,“ märkis Tarbe.

„Oleme kohtunud FIDIC tegevdirektor Enrico Vinkiga ning arutanud Eesti võimalusi. Mida siis ootab FIDIC Eestilt? FIDICu suundumus on Aasia, Lõuna-Ameerika ja Aafrika. Nendele arenevatele turgudele oleks ka meil võimalik ehituskonsultatsiooniteenuseid eksportida. Kuna FIDICul on probleeme ehituskonsultantidega Eesti lähiriikides, näiteks Venemaa, Ukraina ja Valgevene suunal, vajaks FIDIC abi lepingutingimuste tundmise ja töökorralduse organiseerimise osas,“ tõi Tarbe välja.

„Siinkohal vaadatakse lootusrikkalt meie poole. Suurimaks väljakutseks meie tegevuses ongi eksport. Projekteerijad saaksid eksportida virtuaalselt. Küsimus on pigem sidemete loomises ja usalduse võitmises. Eksport tuleb hoolega läbi kaaluda,“ rõhutas Tarbe.

Tarbe hinnangul ei ole arhitektuur projekteerijate ainus ekspordivõimalus. Tema hinnangul saab eksportida ka oma projekteerimistehnoloogiat, töökorraldust, järelevalve tehnoloogiat, aga ka tooteid. Tähelepanu all on tihedam koostöö Põhjamaadega, samuti Lääne-Euroopa edukamate riikidega nagu Saksamaa ja Taani. Tuleb uurida, kas leiaksime sealt endale mingi võimaluse ekspordiks.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785