Autor: Kristi Malmberg • 10. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna kinnisvaratehingute koguhind kasvas aastaga 52,5% 

Kuigi Tallinnas tehti märtsis veidi vähem kinnisvaratehinguid kui veebruaris, on tehingute rahaline maht kasvanud, sealjuures aastases võrdluses koguni 52,5 protsenti.

Maa-ameti andmetel toimus Tallinnas märtsikuu jooksul 849 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on veebruarist 3,6% vähem. Võrreldes aga mulluse märtsiga toimus tehinguid siiski 6,5% enam, kirjutab Uus Maa värskes kinnisvaraturu ülevaates.

Vastupidiselt tehingute hulgale tõusis kuuga aga rahaline kogumaht 7,4%, 79,08 miljonile eurole. Aastataguse ajaga võrreldes on rahaline maht kerkinud aga 52,5%, mille põhjuseks on peamiselt see, et järjest enam on hakatud tehinguid tegema ka kallima hinnaklassi objektidega.

Kortereid müüdi 559, mis on veebruarist 4,3% vähem. Samas aga tõusis ruutmeetri keskmine mediaanhind kuuga 2%, 1079 euro tasemele. Aastaga on hinnatase kerkinud aga 9,4%.

Tallinna kinnisvaraturgu ilmestavad endiselt tehingud magalapiirkondade 1- ja 2-toaliste korteritega, samuti ka uusarendused. Järjest enam paistavad silma inimesed, kes ostavad ka kalleid kortereid täielikult omafinantseeringute eest. Hoolimata madalast euriborist, ei ole laenuvõtmine oluliselt suurenenud. Hinnanguliselt ostetakse juba pool Eesti kinnisvarast vaid omavahendite eest.

Võrreldes veebruari ja viimase 12 kuu keskmisega on Tallinna linnaosade korterite ruutmeetri keskmine mediaanhind muutunud järgmiselt:

Märtsis tuli pakkumisele mitmeid uusarendusi. Näiteks Kalamajas alustati kolmekorruselise, 11 korteriga elamu müüki aadressil Graniidi 8. Kadriorus Alle tänaval renoveeritakse aga 6 korteriga 1936. aastast pärinev puitelamu, kus praeguseks on juba 4 korterit müüdud.

Müüki tuli ka suuremaid arendusprojekte. Näiteks Magdaleena haigla naabrusse rajatakse 8-korruseline Kodupargi elamu, kuhu tuleb kokku 43 korterit. Kristiinesse Tedre tänavale rajatakse aga 47 korteriga piklik kuuekorruseline maja. Mõlemas hoones on kokku pea pooled korterid juba broneeritud.

Eramuturg hakkas vaikselt aktiivsemaks muutuma ning ka tehingute arvult oli märts viimase 12 kuu keskmisest mõnevõrra aktiivsem. Müüdi 31 eramut-suvilat ja 12 elamukrunti (aasta tagasi vastavalt 25 ja 7).

Tallinnas on aina enam nõutud remontivajavad vanemad eramud Nõmmel ja Kristiines. Neid ostetakse eesmärgiga vana hoone lammutada ja uus asemele ehitada, kuid aina enam on ka neid, kes soovivad vana maja säästlikult renoveerida. Nõmmel, kus paljud majad on mälestistena kaitse all, on renoveerimishuvilisi õnneks aina enam ning pigem on tekkinud selliste majade osas kerge defitsiit.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785