8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco: euro tulek Lätti meelitab investoreid

Arco Vara AS äripindade osakonna juhataja Priit-Martti Ojari sõnul meelitab euro Lätti investoreid, kuid takistuseks on ostu-müügi tehingute keerukus.

Ehitusuudised.ee uuris Priit-Martti Ojarilt olukorda Riia kinnisvara turul ning kuidas see avaldab mõju Tallinna kinnisvara turule.

Millist mõju avaldab euro tulek Lätti Riia büroopindade turul?

Euro tulek avaldab Läti büroopindade turule mõju küll, Läti ja Riia atraktiivsus on investorite seas üldiselt tõusnud. Samas ei ole see piisav faktor, et vakantsuse määrad seetõttu tuntavalt langeksid ning hinnad sel põhjusel kardinaalselt tõuseksid.

Mis on Tallinna büroopindade ja ärikinnisvara eelised ja puudused Riia ees?

Riia kinnisvara, nii ka ärikinnisvara, üks suuremaid miinuseid Eestiga võrreldes on ostu-müügitehingu keerulises. Kui Eestis saab ostu-müügitehingu ja sellega kaasnevate muude aspektide korraldamise, näiteks hüpoteegi eemaldamine, kõik ühe tehinguga notaris ära korraldada. Seevastu Lätis tähendab see sisuliselt igat eraldi tehingut. Lisaks tuleb tehingute vahepeal pangast tõendeid võtmas käia.

Riia kesk- ja vanalinna büroopindade veel üks miinus võrreldes Tallinnaga on kallim parkimine ning parkimiskohtade vähesus.

Riia eelis võrreldes Tallinnaga on kindlasti veidi korralikum tänavate seisukord ning Riia ja Läti suurem rahvaarv.

Uute büroopindade ehituskvaliteedis Tallinnas ja Riias üldiselt vahet ei ole.

Kui palju ehitatakse lähiajal Riiga büroopindasid?Kaks suurt ärihoonet on lähiajal Riias valmimas:

-          Ärihoone: “Ezerparks” 40 000 m2;-          Kaubanduskeskus “Akropolis” 183 000 m2, valmimistähtaeg: 2014-2015.

Kes on Riia büroopindade suurim investor?Suurimad investeeringud aastal 2012 Läti ärikinnisvarasse tulid nn CIS-riikidest, eelkõige Venemaalt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785