2. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gaselli võitja toimetab vaid välismaal ja klientidest puudust pole

Kui olete maanteel sattunud kolonni, mille on põhjustanud hiiglaslik maja vedav auto, siis tõenäoliselt olete olnud tunnistajaks kiiresti arenevate ettevõtete ehk gasellide edetabelis ehitusfirmade hulgas esimeseks tulnud OÜ Hestalink tegevusele.

Selles ettevõttes ei tegeleta traditsioonilise müüriladumise või seinte plaatimisega. Hestalink veab valmismaju Eestist Soome ja Rootsi ning paneb nad kohapeal paika. Majad, mis Paldiski sadamast üle mere transporditakse, ehitatakse valmis Harjumaal Vasalemmas. Hestalink on maju vedanud kõikjale üle Soome. Kaugeim paik, kust võib leida Vasalemmas valminud maja, on Ylläs Põhja-Soomes.

Tegemist on maailmas ainu laadse ehitustehnoloogiaga, mis on kasutusel vaid Soomes, Eestis ja Saksamaal. Nii tehnoloogia kui ka seadmed maja tõstmiseks-siirdamiseks on patenteeritud. Maja ehitatakse vundamendist korstnani välja siseruumis, tõstetakse treilerile, sõidutatakse, kuhu vaja, tõstetakse ettevalmistatud paika, ühendatakse kommunikatsioonid ja omanik võib kohe sisse kolida. Maja siseviimistlus on tehtud juba Vasalemmas.

Angaaris mugav ehitada.

“Maja saab valmis umbes 20 päevaga,” ütles Hestalinki ja Akso-Hausi üks osanikke Kristjan Kuldmaa. Tema tehases Vasalemmas käib töö kõikides angaarides ja parasjagu täidetakse taas üht tellimust Soome – valmivad suvilad. Sisetingimustes läheb ehitamine palju kiiremini kui ehitusplatsil, sest see ei sõltu ilmast. Korraga ehitatakse mitu maja. Materjalikasutus on sisetingimustes töötades märksa efektiivsem – kui tavaliselt midagi ehitusplatsil ikka üle jääb, siis ilm teeb selle kallal oma töö ning vettinud kipsplaadi või niiskusest kõveraks tõmbunud laudadega pole hiljem suurt midagi peale hakata. Katuse all toimetades aga kasutatakse kogu ehitusmaterjal viimseni ära – üle ei jää ja raisku ei lähe midagi.

Kõik läheb ekspordiks.

Viimasel ajal lähevad Akso-Hausi tehases toodetud majad Hestalinki abil vaid välismaale, kuid see pole kogu aeg nii olnud. Kuldmaa märkis, et kuni masu tulekuni müüdi maju vaid Eestis, kuid majanduskriisist alates on neid valmistatud välismaale. “Meile oli masu positiivne kogemus, sest just siis olime sunnitud Soome ja Rootsi poole vaatama hakkama,” rääkis Kuldmaa. “Kriisiajal käis meil tehases töö 24 tundi ööpäevas, majad muudkui kerkisid. Meil siin oli justkui täiesti teine maailm võrreldes ehitusvaldkonna olukorraga Eestis üldiselt.”Miks maju Eestisse enam üldse ei müüda? Kuldmaa sõnul peitub põhjus traditsioonides: siin on peaaegu kõigil mõni sugulane, tuttav või sõber, kes oskab ehitada. “Ollakse harjunud, et muu töö ja elu kõrvalt ehitatakse omale maja 20 aastat. Meie pakutav on natuke võõras,” ütles Kuldmaa. Tööd tema ettevõtetel jätkub ja klientide saamiseks ta erilisi hinnaalandusi tegema ei pea. “Meil on kindel hind. Kui see sobib, siis sobib, kui mitte, pole midagi katki,” selgitas ta. Kui mõni Eesti inimene soovib saada valmismaja, siis ikka saab. Eriti veel, kui soov on tellida midagi erilisemat kui lihtsalt tavaline viilkatusega hoone.

Autor: Ehitusuudised.ee toimetus

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785