28. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wahlroos: Rootsi kinnisvaraturul pole mingit mulli

Nordea panga juhatuse esimees Björn Wahlroos näitab osaluseksperimendiga, et jutud mullist Rootsi kinnisvaraturul ei pea vett.

„Ma võtsin asja uurida – ostsin Stockholmis korteri ja see oli palju odavam kui võrreldav korter Helsingis. Nii ei saa ma aru, kuidas saaks tegemist olla ülekuumenenud turuga," ütles Wahlroos intervjuus agentuurile Bloomberg.

Läinud aastal kerkisid korterite hinnad Rootsis 8% ning on 2007. aastaga võrreldes kerkinud 38%, näitavad hinnainfot koguva firma Svensk Mäklarstatistik andmed. 200 ruutmeetri suurune korter Stockholmi kesklinnas maksab keskmiselt 1,9 miljonit dollarit (1,44 mln eurot). See on ajendanud mõned analüütikud hoiatama, et kinnisvara võib Rootsis olla juba ligi 20% ülehinnatud.

Kui keskpanga intressimäärad peaksid tõusma hakkama ja kõrge töötus püsib, võib turg järgmise 18-24 kuu jooksul langeda kuni 10%, hindab agentuuri Fitch finantsinstitutsioonide valdkonna juht Jens Hallen.

Rootsi valitsus üritab ühe käega kuumavat turgu jahutada, teisalt ei taheta ka kinnisvaraturul liiga järsku hinnalangust, mis annaks negatiivse tagasilöögi kogu majandusele.

Veebruari lõpus oli Stockholmis keskmine korteri ruutmeetri hind 61 878 Rootsi krooni (7450 eurot), mis tähendab viimase nelja aasta jooksul 25% suurust hinnatõusu. Helsingis, kus Wahlroosil samuti kodu on, oli kesklinna kolmetoalises korteris ruutmeetri hind läinud aastal 5340 eurot. Oslos on hinnatase lähemal Stockholmile – kesklinna korteri ruutmeetri hind on ca 52 600 Norra krooni (7043 eurot). Londonis oleks võrreldav ruutmeetri hind 12 254 naela (14 484 eurot) ja Pariisis 7281 eurot.

Rootsi kinnisvaraturg ei näi olevat ülekuumenenud, ütles Wahlroos, kes saadab isikliku eeskujuga sõnumi ka Nordea panga klientidele, et Rootsi turg on ohutu. Nordea kinnisvaralaenude portfell küündis läinud aasta lõpus 126,8 miljardile eurole. Rootsi turu osa selles oli 37,2 mld eurot.

Erinevalt Nordeast on Swedbank kinnisvaralaenudega hoogu tagasi hoidnud, tunnistas panga juht Michael Wolf läinud aasta lõpul. „Ma ei ole mures niivõrd hinnamulli kui rootslaste suure laenukoormuse pärast.“

Rootslaste võlakoormus küünib keskpanga hinnangul 173%-le nende kasutada olevast sissetulekust.

Danske Bank, mis on kinnisvaramulli lõhkemisest kõrvetada saanud nii Taanis kui Iirimaal, märkis läinud nädalal avaldatud hinnangus, et Rootsi kinnisvaraturg on 20% üle hinnatud. Pank prognoosib tänavu hindade langust 5% ja tuleval aastal 2,5%.

Rootsi valitsuse pingutused turu jahutamiseks on uute laenude võtmise tempot aeglustanud, kuid kasvunumbrid on ikka suuremad kui 3-4%, mida Rootsi rahandusminister Anders Borg parajaks peaks. Nii ei välista Rootsi finantsinspektsioon täiendavaid meetmeid turu jahutamiseks. Arvamusküsitlused näitavad, et enamik rootslasi usub kinnisvaraturul hinnatõusu jätkumist. 

Autor: Äripäev Äripäev

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785