8. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Egon Mats: madal hind takistab kvaliteedi arendamist

Mitmete ehitussektori ettevõtete omanik ning Lasita Aken juhatuse liikme Egon Mats toob välja viis peamist tegurit, mis takistavad Eesti ehitussektori ettevõtete efektiivsust.

Ehitusuudised.ee uuris Matsilt miks on Eesti ehitussektori efektiivsus võrreldes põhjamaadega madalam ja mis takistavad tõhususe kasvatamist Eestis?

Järgneb Egon Matsi väljatoodud 5 põhjust.

1. Ehitusturu maht on põhjamaades kümnetes kordades suurem.Näiteks Soome ehitusfirma YIT aastakäive on ligikaudu 3 miljardit eurot. Meie ehitusturu eelmise aasta maht samas suurusjärgus. Meie madal turumaht ei võimalda tegutsevatel ettevõtetel täiskoormusega ühtlaselt töötada. Turul on palju ettevõtteid, aga vähem tööd. Umbes 15 aastaga on meie ehitusturg kannatanud suurte mahukõikumiste all ja see pole võimaldanud arendada ettevõtetel stabiilselt toimivaid struktuure. Põhjamaade ehitusturg on olnud oluliselt stabiilsem. Kindlasti on meie ehitusettevõtetel oskused olemas, millega efektiivsust kasvatada.

2. Madalam ehitushind kui põhjamaades.

Eestis on konkurents oluliselt teravam ja ehitamiskulud madalamad. Tellijad teevad  otsuseid ainult madalama hinna põhjal, jättes lõpuni analüüsimata muud tegurid ( kvaliteet, energiasäästlikkus, ajagraafikus püsimise võimekus jne). Põhjamaades ei ole madalaim hind alati esmane kriteerium.

3. Suur elamuehituse maht põhjamaades võrreldes meie elamuehitusmahuga.Korteri- või elamuostjatel on suurem maksuvõime teenindada laenu, laenude parem kättesaadavus, pankadel on väga pikaajalised eluaseme laenutooted, kus paljudel juhtudel klient maksab  vaid laenuintressi . Samuti on rakendatud mitmesuguseid riigipoolseid toetusprogramme elamute renoveerimiseks ja energiasäästlikumaks muutmisel.

4. Kõrge seeriatoodete osakaal.See võimaldab põhjamaades kiiremat projekteerimist ja ehitamist. Meie hoonete ehitusprojektid on enamasti erilahendused.

5. Aktiivsed omavalitsused.Põhjamaade omavalitsused on väga huvitatud ehitusinvesteeringutest oma piirkonda ja seega ehitusplaneeringud ja ehitusloataotlused menetletakse kiiresti.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785