Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 4. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarahinna rahulik tõus jätkub

Kui lõppenud aasta viimasel kuul hinnatase stabiliseerus, siis see aasta on alanud taas rahuliku tõusu jätkumisega, hindab Seven Real Estate Advisors.

Seven Real Estate Advisorsi kinnisvaramulli indeks, mis võrdleb kinnisvara tänast väärtust buumi tipuga 2007. aastal, on täna 57,8 punkti tasemel. Alanud aasta esimese kuuga tõusis indeksi väärtus võrreldes detsembriga 0,9% ning aastatagusest on indeks 4,3% võrra kõrgemal.

Tõusu taga olid indeksi peamiste komponentide - nii korterite ja hoonestatud elamumaa - kui ka hoonestamata elamumaa ja ärimaa pinnaühiku hinnad. Samas pidurdasid indeksi väärtuse kasvu tootmismaa tehinguhinnad ning maade pakkumishinnad.

Tehingute arvu poolest oli kinnisvaraturg jaanuaris tavapäraselt vaiksem kui detsembris, kuid võrreldes eelmise aasta jaanuariga sõlmiti 11% rohkem tehinguid. Ostu-müügitehingute arv, mis moodustab tehingute koguarvust ca 80% kasvas võrreldes mullusega 21% võrra. Korteriturg on jätkuvalt aktiivne - võrreldes mullusega kasvas tehingute arv 23% võrra, sealjuures tehingumaht 30% võrra. Tehinguaktiivsuse ja -mahtude kasvu on olnud märgata ka väljaspool Tallinnat, näiteks Narvas ja Pärnus.

Kinnisvaramulli indeksi tipp ehk väärtus 100 punkti oli Eesti kinnisvaraturu väärtuse kõrghetkel 2007. aaasta veebruaris. Kinnisvaraturu põhi aga saabus 2010. aasta juunis, mil kinnisvaramulli indeks näitas 49,8 punkti. Tänaseks on indeks võrreldes põhjaga 16% kõrgemal.

Kinnisvaramulli indeks on Seven Real Estate Advisors'i arvutatav laiapõhjaline indeks, mis näitab Eesti kinnisvara väärtuse muutust. Indeks arvutatakse igakuiselt maa-ameti ja portaali KV.EE andmete põhjal, kus aluseks võetakse andmed nii elamispindade, äripindade kui maa kohta. Indeksi väärtus oli 100 punkti tasemel veebruaris 2007, mil kinnisvara väärtus oli kõrgeimal tasemel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785