Autor: Sirje Rank • 26. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi eluasemeturul ees 10-20 aastat stagnatsiooni

Rootsi rahandusminister Anders Borg ütles eile, et rootslastel ei tasu panustada sellele, et hinnad eluasemeturul jätkavad tõusu ja pakuvad nii head investeerimise võimalust, kirjutab Äripäev.

„Minu meelest ei peaks nii rehkendama. Üheks või kaheks kümnendiks jäävad hinnad pigem külgsuunas libisema,“ ütles Borg eile Göteborgis, kus ta esines ettekandega kaubanduskõrgkoolis, vahendas di.se.

Ent isegi sellise tulemuse saavutamine pole lihtne. See eeldaks, et Rootsi valitsusele muret tegev rootslaste laenukoormuse kasv pidama saaks.

Rootslaste laenukoormus suhtena kasutada olevasse tulusse on kasvanud 1995. aasta 88 protsendilt 164%-le aastal 2011 ning on üks kõrgeimaid maailmas.

Rootsi valitsus on juba karmistanud pankade kapitalinõudeid 12%-le ning finantsinspektsioon on märku andnud, et eluasemelaenude puhul võivad riskikaalud pankade jaoks kerkida 15%-le.

Borg ütles, et võib kaaluda veelgi karmimaid nõudeid, kui juba rakendatud abinõud soovitud tulemust ei anna.

„Me võime nõutud taseme tõsta ka 15 või 20%-le, kui see vajalik leitakse olevat. Lisaks on olemas laenulagi (ülempiir, mille ulatuses vara maksumusest pank laenu võib anda – toim.) ja me võime kaaluda ka amortiseerimisnõuete kehtestamist,“ ütles Borg.

Borgi sõnum on selge – laenukoormusel ei lubata enam senises tempos kasvada. Laenumull läheks majandusele kulukaks ning võib kaasa tuua pikaajalise mõõna. See ei tähenda aga, et Rootsi valitsus plaaniks samme, mis sunniks laenukoormust kiiremini vähendama.  Loe edasi Äripäeva uudisteportaalist.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785