18. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA ehitusplatsil: jätkame võiduka lõpuni

Maksu- ja tolliamet (MTA) kontrollis kahe nädala jooksul 113 ehitusettevõtet, kust tuvastati 18 uut töötajat, kes ei kajastu ühegi ettevõtte tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonil.

MTA kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul on ehitusettevõtjad aru saanud, et MTA jätkab objekti kontrolli seni, kuni töötajate kõik tasud kajastuvad deklaratsioonil. „Näiteks lubas ühe ettevõtte juht töötajale, et kuna MTA objekti kontrollib, siis tal ei jää muud üle, kui töötajad lepinguga tööle võtta,“ märkis Lemendik.

Jaanuaris ütles Lemendik, et igal juhul ei tasu lootma jääda, et kui kontroll on juba korra käinud, siis on mõneks ajaks hooleta.

Kontrollitavate ehitustöölisete üks levinumaid selgitusi on, et nad on väidetavalt esimest päeva tööl. Läbiviidud kontrolli käigus väitsid ühe kortermaja ehitusobjekti töötajad, et ei ole veel palka saanud, Wiedemanni tänaval asuva ehitusobjekti kolm töötajat aga tunnistasid, et saavad lisaks deklareeritavale palgale sularahas lisatasu.

Näiteks kontrolliti Valga gümnaasiumi ehitusobjekti, kus MTA töötajad tuvastasid kontrolli käigus kuus objektiga seotud äriühingut. Selgitusi võeti 39 töötajalt, kellest seitse olid uued töötajad ning ei kajastu tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidel. Kõik need seitse inimest on ühe ettevõtte töötajad, mis on kolm kuud deklareerinud töötasu ainult 1-2 töötajale.

Üleeelmisel nädalal kontrolliti muuhulgas ka Nõo Reaalgümnaasiumi ehitustöid, millega on seotud 16 erinevat ettevõtet. Vaatlusel tuvastati 14 uut töötajat, kes ei kajastu ühegi ettevõtte tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonil.

MTA revidendid viisid kahe nädala jooksul läbi 27 ehitusobjekti kontrolli, millest 11 olid kordusvaatlused. Kokku kontrolliti 113 ehitusettevõtet ja võeti seletusi 332 töötajalt. Kontrollidel tuvastati 66 uut töötajat, kellest 16 olid väidetavalt esimest päeva tööl. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785