23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: kinnisvara kättesaadavus väheneb

Tänane madal eluasemelaenude intressimäär on tegur, mis hoiab elamispindade kättesaadavust ostjate jaoks heal tasemel. Lähitulevikult oodatakse pigem kinnisvarahindade kasvu.

Pisut pikemas perspektiivis peavad ka intressimäärad tänaselt ülimadalalt tasemelt tõusma hakkama. Need tegurid tähendavad, et elamispindade kättesaadavus tarbijate jaoks hakkab keskpikas perspektiivis halvenema, leiab Arco Real Estate AS juhatuse liige Mart Saa.

"Tänane elamispindade kättesaadavus tarbijate jaoks on üpriski hea," kommenteerib turuseisu Mart Saa. "Elamispindade hinnad on vaikselt tõusnud, kuid eluasemelaenude intressimäär kiirelt langenud, tasapisi kerkib ka keskmine palk. Arvestades elamispindade hindu, inimeste sissetulekuid ja pankade pakutavaid laenutingimusi on inimestel võimalik täna osta kaks korda rohkem elamispinna ruutmeetreid, kui näiteks kinnisvarabuumi tippajal 2006.-2007. aastal."

Tallinna korteritehingute keskmine hind on aastaga kasvanud 5,6%. Eesti keskmine palk on aastaga näidanud tõusu 5,7%. Eluasemelaenude keskmine intressimäär on 2012. aasta lõpuks kukkunud 2,5 protsendile võrreldes aastataguse aja 3,4 protsendiga.

Kui elamispindade hinnatõus liigub samal tasemel keskmise palga muutusega, siis on elamispindade kättesaadavuse peamiseks mõjutajaks laenutingimuste muutumine.

"Tasub tähele panna, et pisut üle kümneaastase ajaloo jooksul on eluasemelaenude baasiks olev euribor olnud märksa kõrgemal tasemel, kui ta on täna. Hetke 0,35% läheduses liikuv euribor on olnud näiteks 2008. aastal 5,2%. Euribor ei jää tänasele madalale tasemele ja kui see kerkima hakkab, siis näeme selle otsest mõju kinnisvaraturule, mis väljendub elamispindade kättesaadavuse halvenemises," prognoosib Mart Saa elamispindade turu perspektiive.

Praegused valdavad ootused on, et intressimäär püsib aasta-paari perspektiivis stabiilselt väga madalal tasemel.

"Meie soovitus kodu otsivatele inimestele on proovida osa saada tänasest madalast intressimäärast ja mõistlikest kinnisvarahindadest," on Mart Saa nõuande lühike kokkuvõte.

Arco Real Estate AS on ettevõte, mis kuulub 1992. a Eestis asutatud Arco Vara gruppi, kelle tegevus hõlmab nii kinnisvara vahendus-, arendus- kui ka ehitustegevust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785