11. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: pakkumiste puudus hakkab kinnisvara hinda tõstma

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on Tallinna korterite pakkumiste arv tohutu kiirusega langenud, mis hakkab 2013. aastal ilmselt hindadele olulist mõju avaldama. Ettevõtjad huvituvad uutest büroopindadest.

„Veel 2012. aasta alguses oli Tallinnas enam kui 9000 erinevat korteripakkumist. Tänaseks on see langenud ca 6500-ni. Kuna Tallinnas tehti mullu 7055 korteriomandi tehingut, siis tähendab see, et uute objektide mitte lisandumisel müüdaks olemasolev jääk maha vähem kui aastaga- selline olukord oli viimati 2007. aastal,“ toob Sooman välja.

„Kõik viitab sellele, et pakkumiste vähenemise jätkumisel tõuseb surve hindadele tänavu oluliselt,“ ütles Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson. Ta ei soovinud täpselt prognoosida, kui suureks hinnatõus kujuneda võib, ent nentis, et see võib olla hüppeline. „Kui võlakriisi lahtumine jätkub, euribor jääb jätkuvalt madalaks ning ka siseriiklik elukvaliteet paraneb, siis me räägime aastase perioodi puhul ikkagi kahekohalisest tõusuprotsendist,“ ütles analüütik.

Järgmisena avaneb maade ja majade turg

Kui 2012. aastal kasvas Tallinnas tehingute arv korteriomanditega 23% võrra, siis 2013. aastal on oodata ka aktiveerumist maade-majade turul.

„Harjumaa eramute ja elamumaade tehingute arvus märkimisväärset muutust mullu aset ei leidnud, küll aga annab suurenenud huvi kasv ning kiirelt kerkinud tehingute arv korteritega tunnistust, et lähiajal aktiveerub ka eramuturg,“ rääkis Simson. „Mõnevõrra rahulikumalt kasvab tehingute maht elamumaadega, kuna ise eramu ehitamine ei ole tänases turu seisus alati parim valik, sest häid eramupakkumisi on veel piisavalt,“ ütles ta.

„Tehingute arvu kasv 10-15% võrra on täiesti reaalne, iseasi, kas see ka kohe hinnamuutuses kajastub,“ lausus Simson.

Ettevõtjad ootavad uusi büroohooneid

Ettevõtjate vajadus suuremate ja moodsamate büroopindade vastu on tekitanud olukorra, kus büroopindade hinnad on pidevalt tõusuteel ning uutes hoonetes broneeritakse pindu juba aasta enne maja valmimist.

Simsoni hinnangul on büroopindade hinnad viimase kahe aasta jooksul kasvanud 20-30% võrra, kuid nõudluse lõppu veel ei paista. „Ettevõtjad on mitu aastat kulusid kokku hoidnud ning püsinud pindadel, mis ammu enam nende vajadustele ei vasta. Nüüdseks on piisavalt puhvrit kogutud, et võtta alati endas väikseid riske kätkev büroovahetus ette,“ tõi Simson välja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785