Autor: Laura Mallene • 10. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roben: ehitushinnad jäävad samale joonele

Merko Ehitus Eesti ASi juhatuse esimees Tiit Roben tõdes neljapäevasel Äripäeva ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu (EEEL) koostöökonverentsil, et uute korterite hinnatase on tõenäoliselt tulevasel aastal sama mis tänavu.

Roben tõi välja, et Tallinna piirkonnas on turul umbes 1200 uut korterit ligi 90 arendusprojektis. Pakutavatest korteritest pooled on kesklinnas.

„Kesklinn on suhteliselt populaarseks muutunud,“ märkis Roben. Üheksa kuu keskmine hind uusarendustes on 1450 eurot ruutmeeter. „Kui võrrelda statistiliselt 2011. aasta üheksat kuud, siis on hinnad tõusnud 8 protsenti,“ ütles Roben.

Kuus müüakse Robeni sõnul turul keskmiselt 100-120 uut korterit, sellest 30-50 tehingut on olnud 2012. aastal kesklinnas. See tähendab, et kesklinnas on müüdud 30-40 protsenti uutest korteritest.

„See hinnanäitaja, et tõusnud on kaheksa protsenti, seda on natuke turul tunda. Kui 2010 ja 2011 tõusid põhiliselt ehitushinnad, siis nüüd see ehitushindade tõus on ka korterihinnad üles kergitanud,“ selgitas Roben.

„Mis ees ootab? Ehitushindade jätkuvat tõusu on raske ette ennustada. Nii nagu Eesti majanduskasvuks ennustatakse umbes null protsenti – umbes samasuguse nullijoone peal järgmisel aastal edasi läheme. Mina arvan, et korterite hinnatase jääb samale tasemele,“ tõdes Roben. Ta lisas. Et mõned säravad sähvatused võivad kuskil turule tekkida - kesklinnapiirkonnas on mõned väiksemad arendused, kus tundub, et inimeste huvi on nende projektide vastu suurem.

„Seal võivad kerkida ka hinnarekordid ja turu keskmist natuke mõjutada. Aga need on üksikud näited,“ sõnas Roben.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785