6. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: korterituru hindu veavad uued projektid

Pindi Kinnisvara hinnangul veavad Tallinna korterituru hinnatõusu peamiselt uusarendusprojektid, mis on aastaga kallinenud 20% võrra.

Ehkki Tallinna korterituru kasv on olnud tänavu veidi alla 10%, ei ole see tõus igal pool ühtlane- peamiseks veduriks on kiirelt kallinenud uued korterid, magalarajoonide paneelmajade korterites on hinnatõus olnud marginaalne.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson selgitas, et kui magalarajoonides on pakkumisi jätkuvalt nõudlusest rohkem, siis suudavad ostjad hinda all hoida. Uute korterite turul valitseb aga defitsiit ning see võimaldab arendajatel hindu tõsta. „Arendusturul ollakse kõige aktiivsemad Kesklinna ja Põhja-Tallinna linnaosas, mis samuti keskmist üles veab,“ lisas Simson.

Pakkumiste arv langeb kiirelt

„Meie nimetame neid SOS-pakkumisteks,“ kommenteeris Simson. „SOS-pakkumine on müügis olev vara, mille laenujääk on turuväärtusest kõrgem, kuid rahalise olukorra leevendamiseks on omanik selle siiski laenujäägi suuruse hinna eest turule paisanud lootuses, et keegi erihuvidega ostja selle ära ostab,“ selgitas analüütik.

Tallinnas on korteriomandite pakkumiste arv langenud aasta algusest 9000-lt 7000-le, Tartus 2300-lt 1500-le ja Pärnus 1500-lt 1200-le.

Nõudlus luksusvara vastu kasvab

Ehkki pakkumisi on vähe, otsivad rikkad inimesed kõrgklassi pakkumisi tikutulega taga.

„Huvi luksuskinnisvara vastu ilmestavad ehedalt tehinguhinnad- Tallinna kalleim korter müüdi 485 000 €-ga (Kesklinn), Tartus oli tipp-tehinguks 637 800 € (Kesklinn), Harjumaa kalleim eramutehing oli aga Viimsi vallas, hinnaks 1 250 000 €.

Väikelinnades tehinguaktiivsus madal, üüriturg buumib

Eesti väiksemates maakonnakeskustes on kinnisvaratehingute arv jätkuvalt madal ning eelkõige soovitakse elamispindu üürile võtta.

„Ka üüribuumi taandumine ja tehingute arvu tõus Tallinnas on alles 2012. aasta märksõna, et see valguks väiksematesse linnadesse, kulub veel aega,“ sõnas Simson

Viljandis tehti novembris 16 korteriomanditehingut, Rakveres 11, Paides 3, Valgas 14, Võrus 8, Kuressaares 9, Haapsalus 12, Jõhvis 14, Jõgeval 4, Raplas 3, Põlvas 5 ja Kärdlas 2 korteriomandi tehingut.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785